Расте броят на децата с проблемно поведение
Расте броят на децата с проблемно поведение / снимкa: Sofia Photo Agency
Расте броят на децата с проблемно поведение
18898
Расте броят на децата с проблемно поведение
  • Расте броят на децата с проблемно поведение

Децата с проблемно поведение в страната стават все повече. Това заяви Мария Чомарова,  директор на фондация „Асоциация Анимус”. Специална програма ще се грижи за психическото състояние на деца, на възраст между 6 и 18 години, с такива проблеми на територията на София. Специалисти ще консултират младежи с проблеми като алкохол, наркотици, анорексия, затруднения в общуването и адаптацията към социалната среда. Програмата ще се проведе под надслов „Комплексна програма от грижи за деца и юноши в риск” и се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

 

Програмата, организирана от фондация „Асоциация Анимус”, се очаква да обхване 200 случаи на деца и юноши, които да бъдат консултирани от специалисти, както и 400 родители, които ще могат да получат помощ и подкрепа. Мария Чомарова обясни кои са част от проблемите при учениците: „Аз, като детски терапевт слушам всеки ден за детските банди в София, групите „Емо”, емоционално малтретирани обекти, за враждата между кифлички и фешънчета, и пънкарки. Това е част от нашата реалност”.

 

По думите на Чомарова повечето учители и родители не могат да разберат този тип поведение на децата и оттам произлизат главните проблеми. Именно затова 88 педагогически съветници ще вземат участие в програмата, заяви Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в Столична община: „Педагогическият съветник е натоварен с много ангажименти, но, като че ли неговата роля е да бъде един добър медиатор с цел извеждане на тежки случаи на деца, които действително превантивно, може би са застрашени от отпадане от училище, извеждането на тези случаи към професионално консултиране”.

 

Ролята на педагогическите съветници ще бъде да преценят кои деца се нуждаят от специализирана помощ. Програмата включва психотерапия, консултации, фамилна терапия и др. Децата могат да потърсят помощ и на електронната поща на фондацията animus@animusassociation.org , както и на денонощната гореща телефонна линия 02/ 981 76 86.

 

Проектът е подкрепен от Столична община и Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика.