Психолози: Празничните дни отключват домашното насилие
Психолози: Празничните дни отключват домашното насилие / снимка: БГНЕС

Празничните дни отключват домашното насилие. Това констатираха психолози от Центъра за превенция на насилието в Бургас. Причините са няколко - прекаляването с алкохола, безпаричието, чувството на самота и безизходица, каза Диана Видева от Асоциация „Деметра".

164 души от Бургас са потърсили помощ и съдействие в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас от откриването му на 1 юли 2009 г. до 23 декември. В институцията си партнират Община Бургас, Областната дирекция на МВР и асоциация „Деметра". Близо 90% от потърсилите помощ са жени - 139, и около 10% са мъже - 25. Основната дейност на центъра е защита на жертви на домашно насилие, пише БГНЕС.

Към Районния съд в Бургас са били подадени 39 молби за защита по Закона за защита от домашно насилие, уточни Видева. За 38 от тях за издадени заповеди за защита. Мъжете, жертви на насилие, са възрастни хора, които са били малтретирани от децата си, били са изнудвани за пенсии и апартаменти.

Бургас е на второ място в страната по подадени и одобрени молби по Закона за защита от домашно насилие и издадени заповеди от Районен съд през Центъра за превенция на насилието и престъпността. На първо място е Пловдив, а след Бургас се нареждат Хасково и София.

Други новини от Бургас