За първи път ще бъдат показани зоологичните материали, събрани от Боян Петров, илюстрации от експедициите му и някои от изследователските му записки.
За първи път ще бъдат показани зоологичните материали, събрани от Боян Петров, илюстрации от експедициите му и някои от изследователските му записки. / БГНЕС
Научната и обществена работа на Боян Петров ще бъде почетена днес от негови колеги и приятели в Големия салон на Българската академия на науките.

Стотици се включиха в поход в памет на алпиниста Боян Петров
 
Изчезналият на връх Шиша Шангма алпинист, спелеолог и зоолог работеше в областта на разпространението, биологията и екологията на прилепи, земноводни и влечуги, както и в изследването на фауната на високите планини на света. За изследователския му и обществен принос ще говорят  проф. Николай Спасов - директор на Природо-научния музей към БАН, д-р Петър Берон, проф. Павел Стоев и докторантката Виолета Желязкова. Ще бъдат изложени и някои от зоологичните материали, събрани от Боян Петров по време на експедициите му.

Кой е Боян Петров?
 
Началото на срещата е от 17 часа, а от 16 часа отново в Големия салон на БАН ще бъде отворена книга, в която всеки ще може да отдаде почит към паметта на единствения  български алпинист, стъпил на десет от общо 14-те осемхилядници в света.
БГНЕС