При хепатит B 90 процента от хората оздравяват сами
При хепатит B 90 процента от хората оздравяват сами / netinfo

Само 30 процента от тези, които приемат много алкохол имат чернодробно увреждане. Тези 30 процента живеят кратко, жените живеят около 40 - 50 години, това каза в рубриката “Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis, проф. Захарий Кръстев, ръководител на Катедра по вътрешни болести, началник на Клиника по гастроентерология. Как да се предпазим, как да се лекуваме от хепатита и каква е съдбата на болестта, можете да научите от интервюто на Ники Кънчев с проф. Кръстев:

Какво означава гастроентерология?

Гастер означава стомах, ентеро означава вътрешно, значи стомах и черва. Гастроентерологията в широкия смисъл е като „психиатрията на вътрешната медицина”, защото усещанията минават оттам. В гастроентерологията влиза и хепатологията, черният дроб и панкреасът.

Ще цитирам българския композитор Кольо Карамфилов, който казва: „Черен дроб се композира”, имайки предвид, че го композира и с храни, и с напитки. Има ли основание за такава метафора? Кои храни и напитки са основните врагове на черния дроб?

Голямото количество алкохол, ако той е менте, защото не може да се изчисти. Черният дроб освен че е голямата лаборатория на целия организъм, всички вещества, които влизат отвън, той е длъжен да ги направи такива, че нашият организъм да ги понесе. Той ги био-трансформира, трябва да ги направи неагресивни. Алкохалът-менте не може да го изчисти, а другият поне на преработката, но това не пречи на алкохола да уврежда други органи.

Защо алкохолиците живеят толкова дълги време?

Само 30 процента от тези, които приемат много алкохол имат чернодробно увреждане. Тези 30 процента живеят кратко, особено жените живеят около 40 - 50 години. Всяка година ми умира по една жена между 35 и 45.

Друга сериозна болест, която поразява стомаха, е хепатитът. Можем ли да кажем, че има нарастване на тази болест, каква е съдбата на болестта?

Хепатитът поразява не стомаха, а корема, защото поразява черния дроб. Хепатит означава възпаление на черния дроб. Известни са различни хепатити. Най-общият хепатит, за който най-много се знае, това е хепатит А, това е хепатитът на децата. Умрял от хепатит А почти няма. Обект на вниманието на лекарите са хроничните увреждания от хепатитите. Тези хепатити са били остри и това са хепатит B и хепатит C. Сега акцентът е хепатит C, той е между наркоманите. До 70 процента от наркоманите се заразяват от този вид хепатит до третия месец от венозна наркомания или от шмъркане. 80 процента от тях хронифицират и след 30 години ще направят цироза и рак на черния дроб. Другият хепатит, от които почти няма лечение, самоизлекуването е голямо, това е хепатит B. Той е по-известен с по-стара история. При хепатит B 90 процента от хората оздравяват сами. Аз съм изследвал София, 30 процента от нас са боледували от хепатит B, но само малка част са болни и там трябва да има ваксини.

Значи може и да не си боледувал, най-добре е да си ваксиниран, за да се предпазиш от хепатит B.