/ dariknews.archive
26 декември е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.

B тoзи дeн ce пoчитa и пaмeттa нa Cв. Йocиф, зeмният бaщa нa Иcyc Xpиcтoc. Дeнят e пpaзниĸ нa бaщинcтвoтo и нa poдитeлcĸитe гpижи oт cтpaнa нa мъжa в ceмeйcтвoтo.

Йосиф и Дева Мария успяват да спасят новородения младенец от разгневения владетел Ирод, който съзрял заплаха, че ще бъде свален от трона. Той подозирал, че с появата на Божия син ще последва и основаването на ново земно царство.

И когато не открил Христос, царят издал заповед за избиването на всички новородени момченца във Витлеем.

Жестокостта на владетеля принуждава Йосиф да вземе младенеца и майка му Дева Мария и да избягат в Египет.

Според народните обичаи, през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи.

В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати.

В България се чества на 26 декември, денят, в който православната църква чества св. Йосиф.

Имен ден на 26 декември празнуват Давид, Давидка, Йосиф, Йосифа, Дачо, Дацо, Жозеф, Жозефина.