Основен проблем на кръводаряването у нас е недостигът на специалисти
Основен проблем на кръводаряването у нас е недостигът на специалисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Основен проблем на кръводаряването у нас е недостигът на специалисти
54428
Основен проблем на кръводаряването у нас е недостигът на специалисти
  • Основен проблем на кръводаряването у нас е недостигът на специалисти

Основният проблем на кръводаряването у нас е, че има недостиг на млади специалисти. В момента от 135 служители в системата на трансфузионната хематология, 15 вече са пенсионирани и работят след пенсия. Това каза директорът на Националния център по трансфузионна хематология, д-р Андрей Андреев, по време на награждаването на редовни кръводарители по случай Международния ден на доброволното кръводаряване. По думите му, другото слабо звено са мобилните екипи на центъра.

Д-р Андрей Андреев изтъкна, че работата в системата не е никак привлекателна за младите специалисти, най-вече заради ниското заплащане:

"Недостигът на квалифициран персонал, говоря за лекарския, се очертава да бъде един много тежък проблем в близките години. Бъдещето не е много добро, заплащането е ниско. За един лекар със семейство 500 лева не са достатъчни".

Другите проблеми по думите на д-р Андреев са невъзможността на екипите на центъра да са по-близо до кръводарителите, както и страхът на хората от заразяване с хепатит и СПИН, който той нарича необоснован.

"Имаме линейки, които са на 12 години. Една линейка на 12 години вече не е линейка. Екипите, които са самостоятелни, пътуват с автобус, в който има легла за кръвовземане и може да работи на всеки площад, на всяка улица. Спираме ги, обявяваме, че сме долу, който иска да даде кръв, вместо да губи три-четири-пет часа, ние сме дошли на място. Ние трябва да отидем при кръводарителите. Страхът е от иглата, от заразяване с хепатит B, хепатит C, СПИН и т. н. Това е абсурдно твърдение", категоричен е д-р Андреев.

По случай Международния ден на доброволното кръводаряване, в центъра по трансфузионна хематология, бяха наградени 10 редовни кръводарители, голямата част, от които са дарили кръв над 50 пъти в живота си.