Огромните разлики в езика на мъжете и жените
Огромните разлики в езика на мъжете и жените / ThinkStock/Getty Images

След изследването на 10 млн. съобщения от 52 000 потребители на социалните мрежи лингвисти установиха за какво най-често пишат мъжете и жените и колко се различава езикът на двата пола.

Резултатите от изследването, извършено по метода на лексикалния анализ, който се използва в компютърната лингвистика, са публикувани в списание PLoS ONE.

Използваните от жените думи са по-меки, по-вежливи и изразяващи съпричастност. Докато мъжете демонстрират по-агресивна лексика, характерна за разпалените дискусии и спорове.

Мъже vs Жени (Инфографика)

Изследователите стигнали до извода, че жените най-често говорят за хората и техните постъпки. На свой ред, мъжете обичат да разсъждават за по-абстрактни неща, а не за конкретния човек и неговото поведение.

Освен това, в своите съобщения жените най-често използват думи и символи, свързани с положителните емоции (например "развълнувана", "щастлива", "обичам"); със социалните отношения ("приятели", "семейство", "сестра"), а също преувеличения ("мнооого", "тооолкова" и пр.).

Мъжете пък използват повече думи, които са свързани с политиката ("правителство", "данъци", "политически"); със спорта и състезанията ("футбол", "сезон", "победа", "схватка"), както и със специфични увлечения (стрелба, музикални инструменти или видеоигри).

Сумирайки получените данни, учените стигнали до извода, че езикът на мъжете по-студен.

Източник: БГНЕС