Общинският съвет във Варна гласува сливането на училища
Общинският съвет във Варна гласува сливането на училища / netinfo

Първа езикова гимназия във Варна ще се премести в сградата на СОУ "Николай Лилиев". Това решиха варненските съветниците на извънредна общинска сесия, посветена на училищната оптимизация. За целта на следващо общинско заседание ще бъде гласувано отпускането на 1 млн. 680 хил. лв., с които да се извършат пълни архитектурни промени в и извън сградата.

Пета езикова гимназия няма да бъде премествана, решиха още съветниците. СОУ "Николай Лилиев" пък ще се обедини със СОУ "Неофит Бозвели".Основно училище "Проф. Марин Дринов", в което се обучават 488 ученика, ще бъде слято с ОУ "Алеко Константинов" с общо 440 ученика в Първо основно училище. Във Второ основно училище ще се слеят ОУ "Никола Вапцаров" с 463 и ОУ "Софроний Врачански" с 297 ученика. И за двете нови учебни заведения ще бъдат проведени конкурси за училищно ръководство. В едно се сливат ОУ "Ангел Кънчев" и ОУ "Хаджи Димитър". Обединяват се и СОУ "Димчо Дебелянов" с Вечерната гимназия. Имена на слетите училища ще бъдат предложени и гласувани от Комисията по наименования.

Училището в село Константиново няма да бъде закрито нито реорганизирано. Това решиха единодушно местните депутати. Учебното заведение ще получи допълнително финансиране от варненския общински бюджет. Предстои администрацията да изготви примерен бюджет, който ще бъде гласуван от съветниците на следващата общинска сесия.