Над 1200 българки умират годишно от рак на гърдата
Над 1200 българки умират годишно от рак на гърдата / снимка: БГНЕС
Над 1200 българки умират годишно от рак на гърдата
82334
Над 1200 българки умират годишно от рак на гърдата
  • Над 1200 българки умират годишно от рак на гърдата

Около 1200 жени средно на година умират от рак на гърдата в България, а нови 4000 се разболяват, сочат данните от Националния раков регистър.

Днес в небето над София полетяха 1200 балона в памет на жените, починали от коварното заболяване.

Месец октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата и няколко болници у нас подкрепят кампанията с безплатни прегледи.

„Средно според последната ни статистика, около 1200-1300 жени годишно умират от рак на гърдата и нови 4000 се разболяват. Но в цялата тази тъжна статистика има и нещо позитивно. Преди 2000 г. са се откривали 1/3 от случаите в напреднал стадий. Сега в начален стадий се откриват около 30% - за това спомогнаха тези национални кампании", разказа изпълнителният директор на Национална онкологична болница - д-р Валентин Ангелов.

В България заболеваемостта от рак на гърдата е под средното ниво за Европейския съюз, а възрастовата граница пада и все по-млади момичета страдат от болестта:

„Доста голям е процентът на жените с рак на гърдата, които идват в напреднал стадий, когато вече медицината трудно може да помогне или ще помогне, но няма да бъде излекувана жената. А ракът, открит навреме, е лечим", добави Ангелов.

И не забравяйте - профилактичният преглед спасява живот, каза още специалистът.