Музеят за история на София е домакин на Европейските дни на наследството
Музеят за история на София е домакин на Европейските дни на наследството / Thinkstock/Getty Images
Музеят за история на София е домакин на Европейските дни на наследството
75927
Музеят за история на София е домакин на Европейските дни на наследството
  • Музеят за история на София е домакин на Европейските дни на наследството

Европейски дни на наследството ще се проведат за първи път у нас на първи и втори ноември. По време на инициативата граждани и гости на София ще имат възможност да посетят изложби и организирани посещения на сгради, паркове и градини. Между 31 октомври и 2 ноември публиката ще има рядката възможност да посети забележителности с висока културна стойност, които са труднодостъпни или недостъпни за широката публика - банки, областни управления, общини, съдебни палати, както и частни резиденции, категорични са организаторите от Френския културен институт.

Музеят за история на София са съорганизатори на Европейските дни на наследството. Директорът на музея Надежда Кирова заяви, че идеята на инициативата е сгради с огромна културна стойност, които в ежедневието остават недостъпни за широката публика да бъдат свободни за достъп.

Любослава Боянина от туристическата агенция, която ще провежда туровете, разказа повече за маршрутите. Първата обиколка ще бъде на Ларгото, обясни Боянина и разказа кои са останалите турове:

Градската градина, Двореца и Дворцовата градина, за тази обиколка срещата е пред главния вход на Националната художествена галерия. Третата обиколка е много интересна, тя включва жълтите плочки и сградите по булевард Руски. Срещата за тази обиколка е пред туристическия информационен център на Софийската община, който е подлеза пред СУ. Последната обиколка е много интересна, тя е на Борисовата градина".

Обиколките са безплатни и в тях ще се включват до 25 души. Ако има много желаещи, обиколки ще се организират и следващата седмица, казаха организаторите.