Министър Мартин Иванов поиска 1% от БВП да отива за култура
Министър Мартин Иванов поиска 1% от БВП да отива за култура / снимка: Sofia Photo Agency
Министър Мартин Иванов поиска 1% от БВП да отива за култура
74376
Министър Мартин Иванов поиска 1% от БВП да отива за култура
  • Министър Мартин Иванов поиска 1% от БВП да отива за култура

Всички партии, които ще участват в парламентарните избори, да запишат в своите програми, че най-малко 1% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъде отделен за култура. Този апел към политическите формации отправи служебният министър на културата д-р Мартин Иванов.

Сред приоритетите на ведомството в следващите два месеца ще бъдат възраждане на дебатите за култура и диалогът с гилдията, отпускане на повече държавни средства, както и кандидатурата на София за европейска столица на културата.

Министър Иванов представи и своите заместници - Боил Банов, мениджър в областта на културата, и Виктор Стоянов, музикант и едно от най-изявените лица на протестите срещу кабинета „ Орешарски".

Служебният министър на културата д-р Мартин Иванов призова партиите, които на 5 октомври ще се борят за доверието на хората, да включат в програмите си, че поне 1% от БВП ще бъде отделен за култура: „Една сума, която най-малкото ще удвои досегашните ресурси. Тя сигурно няма да стигне, но това ще бъде една много добра начална крачка. Ако не се потърси някакво системно решение, опасявам се, че и моите наследници в поста на министър на културата ще са в същата ситуация - или да кърпят дупки, или гузно и виновно да гледат представителите на различните творчески гилдии".

Един от заместниците на културния министър - Виктор Стоянов, е едно от познатите лица от протеста ДАНСwithme. Той заяви, че от дълги години работи в областта на културата, а критичната му позиция към състоянието на държавата ще му бъде от полза: „Чудех се дълго време дали да приема предложението, което ми беше поставено от президента и министър-председателя. Всички от моите приятели от Музикалното училище вече не са в България. винаги съм си задавал въпроса защо това се случва с талантливите хора на България, защо никой не мисли за културата на България. Това е основната ми мотивация да поема този пост, защото искам да си отговоря на този въпрос и това, че имам критичен поглед върху състоянието на държавата, ще ми е от полза в новата ми работа.

Министър Иванов поясни още, че по време на мандата си ще направи всичко възможно да бъдат разрешени проблемите, свързани с опазването и обновяването на културно-историческите обекти. Той пое ангажимент да бъде разрешен и проблемът с Ларгото.