Мадарският конник е сред фаворитите при избора на символ на България
Мадарският конник е сред фаворитите при избора на символ на България / netinfo

Мадарският конник е един от фаворитите при избора на символ на България. Той бе посочен от изпълнителния директор на „Български пощиЕнцислав Харманджиев, след като държавното предприятие се включи в националната кампания „Българските символи”.

До една седмица почти 3 хиляди пощенски станции в страната ще бъдат снабдени с повече от 720 хиляди талона за гласуване за символа на България, съобщи Енцислав Харманджиев.

„До края на седмицата всеки български гражданин ще може да подаде своя глас за избор на символа, който ще олицетворява България в Европейския съюз”, добави Харманджиев.

Заместник-министърът на транспорта Весела Господинова даде своя вот за древната традиция на нестинарите. Като един от фаворитите се очертава и кирилицата. Българският символ трябва да бъде избран до средата на май, съобщи председателят на кампанията Виолета Иванова и добави: „Стартираме с 4 милиона талона, за да стигнем до всички краища на България”.

Символът на страната ще бъде изобразен върху българските евро монети. Освен в пощите бланки за гласуване се разпространяват и в магазини и бензиностанции. Междувременно протича и паралелно интернет гласуване. За 4 месеца своя вот в мрежата са дали близо 200 хиляди човека.