Людмила Путина: Дружба свързва България и Русия
Людмила Путина: Дружба свързва България и Русия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Първите дами на България и на Русия - Зорка Първанова и Людмила Путина, посетиха Софийския университет "Свети Климент Охридски", където участваха в церемония по кръщаването на Центъра по руски език.

Г-жа Путина е на посещение в България за откриването на XI конгрес на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература във Варна.

Центърът за руски език е открит преди повече от три години, но едва сега първите дами на България и Русия му дадоха името на един от най-бележитите лингивисти и литературоведи – академик Виктор Виноградов.

Надявам се, че вашият център ще внесе неоспорим и голям принос в укрепването на дружбата между нашите народи, каза Людмила Путина и допълни: „Много ми е приятно да бъда с вас, тъй като в Русия и в България живеят родствени народи. Винаги ни е свързвала дружба, ние винаги сме се възприемали като свои, като родствени души. Когато бях студентка, живеех в една стая с българка. Тя беше с пет години по-млада от мен, но с ентусиазъм изучаваше руски език, беше много мило и симпатично момиче”.

Руският език се говори от над 170 милиона души по света и е факт, че в българската образователна система интересът към него устойчиво нараства, каза Зорка Първанова. „Много български студенти в европейски и американски университети имат достъп до по-престижни специалности, имат по-широки възможности благодарение на едно допълнително преимущество – това че владеят руски език”.

Този проект е важен за развитието на българската образователна система, каза още първата дама на България.