Лекарка с голямо сърце иска да оперира безплатно очите на малкия Мишо
Лекарка с голямо сърце иска да оперира безплатно очите на малкия Мишо / DarikNews.bg, Дарик Русе

Български офталмолог, живеещ в чужбина, предлага да оперира безплатно малкия Мишо от Стара Загора, за който в момента се събират средства. Д-р Анелия Хохватер периодично оперира в Пловдив и предлага да прегледа детето там в края на септември.

След травма, причинена от друго дете, Михаил Иванов загубва зрението на дясното си око. Детето се нуждае от спешна операция (премахване на катаракта, поставяне на леща и присаждане на роговица).

Сумата за интервенцията е 12 000 долара и е непосилна за семейството. Вчера учителка от Стара Загора призова родителите да не й купуват цветя, а парите да бъдат дарени за лечението на неин ученик.

Учителка се отказа от букетите за 15 септември, за да помогне на свой ученик

Докторката гледала репортажа за учителката, която призова да не й носят цветя, а да даряват за ученика й, и се е впечатлила от случая и се свързала с майката на детето.

"Аз съм с надежда, че тази ретина още е лепнала отзад и когато се оперира това перде, ще стане ясно, но трябва да му направя ултразвук. На първи етап да оперираме пердето, за да видим какво е необходимо. Смяна на леща със сигурност ще трябва да се направи. Обясних на майката, че лещите не се плащат в България по Каса, обикновено са около 1000 лева. Лещата казах, че трябва да я поемат, аз не мога в момента, но няма да искам хонорар за операцията", каза д-р Хохватер.

Лекарка с голямо сърце иска да оперира безплатно очите на малкия Мишо
netinfo

Междувременно стана ясно, че д-р Хохватер е започнала кампания за събиране на средства за Робот Локомат, какъвто в момента няма в България.

Тя е родена в Плевенско, но от 26 години живее във Виена, работи там, но периодично преглежда и в Пловдив. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност-пътува на мисии в Йемен, Зимбабве и Етиопия, където изгражда първия очен хирургичен център и обучава персонал. В Етиопия се ражда и романът й „Пътуване". Лекарката решава парите от продажбата му да отидат именно за тази кампания.

Роботът Локомат се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции.

Лечението продължава от 4 до 11 седмици, провеждат се сеанси по 1 час три пъти в седмицата, а след това се извършва поддържаща терапия с робота 4 седмици всяка година.

В момента в България има 5 уреда от този тип, но те са с отделни модули и могат да се ползват само от деца до 6 години. Останалите нуждаещи се биват пращани в чужбина. За сравнение - в една Австрия, която е сравнима по територия и население държава с нашата, има общо 26 локомата.

Според д-р Анелия Хохвартер апаратът може да се закупи за 370 000 евро, като в цената влиза 3-годишно сервизно обслужване, доставка и обучение на персонал.

В понеделник тя ще представи книгата си в родния Плевен, а във вторник от 17.30 ч. в историческия музей в Русе, следва представяне и в Пловдив. Всеки който желае може да я закупи на място. Средства могат да се даряват и по банкова сметка на името на лекарката.