Крачкомери ще отчитат подвижността на третокласници от Силистра.
Крачкомери ще отчитат подвижността на третокласници от Силистра. / снимка: Дарик - Силистра
Крачкомери ще отчитат подвижността на третокласници от Силистра.
44681
Крачкомери ще отчитат подвижността на третокласници от Силистра.
  • Крачкомери ще отчитат подвижността на третокласници от Силистра.

От 15 септември крачкомери ще отчитат подвижността на 24 ученици от Силистра. Децата са от ІІІ „а" в основното училище „Отец Паисий". През август класната им ръководителка Живка Жекова е регистрирала класа в Световната здравна програма -GCC (Global Children's ChallengeTM).

В продължение на 50 дни децата ще отчитат физическата си активност през деня, а вечер ще записват данните в специален дневник, след което трябва да занулят отново крачкомера, е записано в правилата за участие. Класът играе като един отбор. Дневните резултати се въвеждат в специален сайт http://gccjunior.org/, който превръща крачките във виртуален път и „отвежда" малчуганите до различни континенти и географски забележителности.

Виртуалната здравна инициатива е сравнително нова за България, но броят на участниците поставя страната ни на 6-то място в света по активност.

За голямата идея, очакваните резултати и мотивацията за участие, разказа учителката от Силистра Живка Жекова:

„Аз предложих крачкомерите на родителите с уговорката те да изненадат децата на сутринта на 15 септември. Изпращайки ги на училище, те да им подарят този крачкомер и съответно да натиснат бутончето за стартиране на проекта. Когато децата дойдат в училище, ние ще си кажем нашата клетва, в която да обещаят, че ще се движат активно, че ще бъдат толерантни към другите деца и няма да злоупотребяват с крачките, които ще се записват на крачкомера. Идеята е децата да работят в екип, защото крачките на всички деца, заедно с тези на учителката, се събират заедно за деня. Те се вписват в сайт и там се умножават по седем, за да се превърнат в мили. Ние ще пътешестваме по света и ще научаваме за нови места, за нови събития, ще срещаме виртуално нови хора, за които аз ще разказвам на децата. За съжаление, няма дестинация в България и с колегите от общност „Начално образование" имаме идеята да предложим места в България като дестинация, в която следващата година да рекламираме и държавата. Исках да мотивирам децата да работят в екип - нещо, което е важно да постигнат, защото и в бъдеще ще им е нужно. За мен беше предизвикателство да видя резултата от грейнали лица и грейнали усмивки на 15 септември, като старт на новата учебна година".