Копие на орела на кан Аспарух вече е в експозицията на НИМ
Копие на орела на кан Аспарух вече е в експозицията на НИМ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националният исторически музей (НИМ) получи изключително ценно дарение днес - орела на кан Аспарух от археологическия комплекс „Вознесенка” в Запорожка област - Украйна, съобщиха от музея.  

Дарението е направил Иван Василиевич Плачков, българин от Бесарабия, министър на енергетиката в три украински правителства, бивш губернатор на Одеска област, а сега - депутат в Киевския градски съвет. По негова молба и с негови средства в края на миналата година са направени за първи път пет точни (1:1) копия на орела, едното от които придоби днес НИМ. Копието е дело на запорожкия скулптор Андрей Яремко и е придружено със сертификат, подписан от директора на Запорожкия краеведски музей Г. Шаповалов, съобщават от НИМ.

Копието е от лят посребрен бронз и тежи точно колкото и оригиналът - 1235 грама. Смята се, че орелът е част от върха на пленено в бой византийско знаме (щандарт). Орелът е представен в момент на борба със змия. Стилистиката му подсказва източен произход, където орелът символизира небесното духовно и божествено начало, а змията  - земното, материално и сатанинско начало. На гърдите на орела има монограм на кан Аспарух. На крилата му има надпис „докс”, за който специалистите твърдят, че е византийската титла на кан Аспарух. Най-загадъчен е третият надпис на орела, нанесен като щампа по опашката. Той е силно повреден от огъня и не може да бъде разчетен. От днес експонатът може да бъде видян в експозицията на НИМ - в центъра на залата, представяща основаването и разцвета на българската държава.

Археологическият комплекс „Вознесенка” в Запорожка област - Украйна, е открит от украинския археолог В. А. Гринченко през 1930 г. и е зачислен в колекцията на Харковския исторически музей. Смята се, че там е погребан основателят на българската държава кан Аспарух. Сред откритите артефакти са златни и сребърни предмети, въоръжение, останки от кремация на загинали воини и други.

По време на Втората световна война колекцията на музея, в това число и експонатите от „Вознесенка”, е трябвало да бъде евакуирана в Уфа. На 10 октомври 1941 г. върху ешелона с експонатите пада немска бомба, която предизвиква пожар. Голяма част от експонатите са унищожени или откраднати. Единственият останал достоверен предмет от колекцията - сребърният орел, попада в Запорожкия краеведски музей, припомнят от НИМ.