Коледният благотворителен търг на Дарик в грижа за недоносените бебета
Коледният благотворителен търг на Дарик в грижа за недоносените бебета / Източник: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Традиционният Коледен благотворителен търг на Дарик радио и Gong.bg за поредна година даде реален резултат. Благодарение на събраните средства на последния организиран търг Отделението за недоносени деца в I-ва МБАЛ в София се сдоби с нови неонатални монитори за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца.

Вече четири години Дарик радио, в лицето на предаванията „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайтът Gong.bg организират Коледен благотворителен търг с разпродажба на редица спортни акртикули, модни и арт аксесоари, билети за спортни и музикални събития и др., дарени безвъзмездно от популярни спортисти, артисти, музиканти, политици, компании и слушатели на радиото.

По традиция, събраните средства Дарик дарява в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца". Последното издание на търга събра 35 500 лв., които бяха разпределени по равно за двете каузи. С част от тези средства Дарик и Фондация „Нашите недоносени деца" закупиха 12 броя неонатални монитори за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца. Освен в София мониторите ще бъдат дарени още на неонатологични отделения в Русе, Хасково, Благоевград, Плевен и Търново.

Коледният благотворителен търг на Дарик в грижа за недоносените бебета
netinfo

„Коментираме с всички родители и фондации, които помагат на недоносените деца, защото те имат нужда не само от материално, но и от морално помощ. След интензивното лечение, родителите трябва да знаят как да се грижат за децата си. Трябва да се помогне и на родителите, които да са толкова психически издръжливи, че да помогнат и за доизлекуването на детето си. Животът на един такъв монитор е от три до пет години. Имаме нужда от още доста неща - апаратура за изследване на слуха и очните анализатори, апарат за обдишване", сподели д-р Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца в I-ва МБАЛ, след като получи дарението в присъствието и на инициатора на Коледния благотворителен търг Ники Кънчев и главния редактор на Gong.bg Ники Александров, и добави:

„Липсата на време също оказва влияние. Когато с родителите се говори малко повече, те са запознати какво ги чака и започват да се подготвят. Тук нямаме кенгуру стаите, т.е. майките да не се отделят от децата. Тогава те ще виждат ние какво правим и майките се успокояват. Ако не си помагаме и сме се затворили, няма да стане. И на Запад разчитат много на дарители и спонсори. Ако след това не се продължи работата с децата, правим нещо безсмислено."

„Много искам да благодаря, че за поредна година правим нещо толкова важно за дечицата. Тази година с дарените пари закупихме 12 монитора. Решихме два да дарим тук, тъй като при предишното ни дарение д-р Симов сподели, че има нужда от монитори", коментира Нина Николова от фондация „Нашите недоносени деца".

Петото юбилейно издание на Коледния благотворителен търг на Дарик радио ще се проведе в ефира на радиото на 11-и декември тази година.

Коледният благотворителен търг на Дарик в грижа за недоносените бебета
netinfo

Източник: Gong.bg