Кмет и ветеран-колоездач дадоха старт на младежкия празник в Перник
Кмет и ветеран-колоездач дадоха старт на младежкия празник в Перник / снимка: DarikNews.bg, Ели Ташева

Поздравявам ви за инициативата да организирате младите хора на Перник в този велопоход с пожеланието той да се превърне в традиция. С тези думи кметът Росица Янакиева даде старт на велопохода в пернишкия квартал „Църква" по повод Международния ден на младежта - 12 август.

Над 60 младежи и девойки тръгнаха с колелата си от старта. Те преминаха през „Изток" и вътрешноградската магистрала, като финалът на велопохода бе на естрадата в градския парк. Най-младите сред колоездачите бяха на по 12-13 години, а най-възрастният, включил се в инициативата, бе 72-годишният Асен Рибарски от село Студена. Той лично дойде на старта, за да поздрави младежите с празника, като символично предаде щафетата на по-младото поколение любители на колоезденето. Ритуално ветеранът предаде жълтата фланелка на Миглен Евлогиев, предложил и организирал инициативата. Рибарски е печелил титли и е признат за един от най-добрите колоездачи и катерачи в страната ни.

„Колелото е здраве и дисциплина, всеки трябва да го владее и практикува", призова младежите бай Асен.

Организатори на проявите по повод 12 август - Международния ден на младежите, в Перник са младежките неправителствени организации в града, които членуват в Консултативния съвет за младежка политика към кмета на Община Перник. В празничната програма с музикални изпълнения се включи Николета Станойкова, която бе финалист в конкурса „България търси талант".

Младежите участваха в забавни игри, турнир по джаги и в томбола за нов велосипед, който стана притежание на 16-годишният Александър Йорданов. Най-изявените в игрите получиха и пропуски за лятното кино и филма "Мисия Лондон". Спонсори на празника предоставиха бои за обновяването и освежаване на цветовете на пейките, пързалките, катерушките и други в градския парк.