Казанлъшки театър отбелязва с турне осмата си годишнина
Казанлъшки театър отбелязва с турне осмата си годишнина / netinfo

Общинският театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък ще представи премиерния си спектакъл "Лизистрата" от Аристофан, постановка на руския режисьор Вадим Данцигер, в 10 града в цялата страна. От 13 до 23 ноември артистите ще играят в Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Плевен, София, Благоевград, Пловдив, Хасково и Кърджали. Представленията са всеки ден без 18 ноември.

Националното турне е посветено на 8-ата годишнина от създаването на казанлъшкия театър, съобщиха от трупата.

Вадим Данцигер, поставил над 30 спектакъла, предимно в Москва, е лауреат на множество международни театрални фестивали. Гост от Русия е и хореографът Даря Попова. Тя е завършила с отличие Московската държавна хореографска академия. Работила е в киностудия "Евразия" и като главен балетмайстор в театралния център "Вернисаж" в Москва.

Темата за безкрайните войни, които човечеството води, е основна в пиесата на Аристофан. Това е и един от актуалните проблеми през 21-ви век според режисьора. Той е адаптирал комедията, написана през 411 г. пр.н.е., успявайки да съхрани хумора и иронията на автора, отбелязват от театъра. Аристофан майсторски преплита семейните и обществените проблеми, за да покаже зависимостта на личното щастие от положението в държавата, от социалните връзки на хората, смята Вадим Данцигер.

На жените от "Лизистрата" им идва до гуша безкрайното воюване на мъжете. Решават да си отмъстят, като лишават съпрузите си от сексуална близост. Водач на въстаналото женско съсловие е буйната Лизистрата. Съсипани от сексуалното въздържание и от

пълната липса на женски ласки и телесни наслади, представителите на мъжката половина от обществото отстъпват пред женската воля и заживяват в мир.

Международният проект "Лизистрата" е осъществен след спечелен конкурс пред националния фонд "Култура"./БТА/