Както ти се грижиш за кожата си, така тя се грижи за теб
Както ти се грижиш за кожата си, така тя се грижи за теб / netinfo

Всичко за вашето здраве, компетентна консултация с най-добрите лекари на България предлага рубриката „Доктор – ох, боли!” в предаването на Дарик „Ники Кънчев Шоу”. Този път на гости на рубриката, осъществявана съвместно с „Актавис”, бе д-р Диди Серафимова – главен асистент в катедра „Кожни болести” в Медицинския университет в София.

Ето за какво си говориха д-р Серафимова и Ники Кънчев:

С такъв кожен специалист като теб, първо – аз и моята кожа. Как изглежда тя на пръв поглед?

Ти си млад, привлекателен мъж с тен, който отговаря на характеристиките на нашето средиземноморско население, така че не виждам някакви специални рискове за теб с изключение на детайли, които бихме могли да обсъдим в някакъв етап от разговора.

Разбира се. В началото на лятото сме. Кожата е нашата завивка, нашето юрганче. Тя е изключително важна част от тялото и трябва да я пазим. Но според мен голяма част от хората са немарливи към кожата и не обръщат внимание на тези малки подробности, които стават после големи беди. Прав ли съм?

Абсолютно си прав и бих искала да допълня, че така, както ти е грижиш за кожата си, така тя се грижи за теб, защото в крайна сметка кожата е тази, която осигурява контакта с околната среда, осигурява първата среща с всички агенти от околната среда и на нея се пада една от най-важните роли при защитата на организма като цяло от действието на външните фактори. А тъй като през лятото по начало сме склонни да прекарваме много по-голяма част от деня на открито много по-разсъблечени, това говори, че сме изложени в огромна степен на действието на най-различни външни фактори, които не са дори в нашето ежедневие. Така че кожата не е адаптирана за тях и е поставена пред много по-големи предизвикателства, затова действително ти трябва да се погрижиш за нея, за да може след това тя да се погрижи за теб.

Кои са големите опасности за нашата кожа през лятото?

Първото нещо е това, че температурите са високи, което кара човек да се разсъблича и по този начин оголва голяма част от кожата на тялото си на директното слънчево въздействие. Така че, всички ефекти на слънчевата светлина се отразяват, а кожата е един от факторите, който влияе и върху редица други обменни процеси на организма.

Това с оголването на мен лично ми харесва, особено когато жената е хубава, но щом за теб е опасност, нека да бъде опасност.

Тъй като предаването е с медицинско-научна насоченост, не може да пренебрегнем и да заобиколим този изключително важен, съществен момент.

Съгласен съм, още повече, че доста лекомислено тръгваме към морето, а и ти знаеш – почти всяка събота и неделя вече се пътува натам и тепърва ще започне да се пътува, то стана част от живота ни лятото. С какви мисли и чувства да тръгваме към морето що се отнася до нашата кожа?

Не можеш да си представиш колко си прав, като казваш лекомислено. Особено опасно е първото излизане, първата експозиция в по-продължително време на по-интензивни слънчеви лъчи. При всички случи трябва, излизайки навън дори и само за уикенда, когато си планувал да си на слънце, да си на море, пък дори и в паркови градини, да имаш предвид, че трябва да си обърнал внимание на твоята кожа. Първото нещо, с което трябва да си се съобразил, е типът на твоята кожа, тоест физиологично какво е заложено. Оттам нататък вече може да помислиш имаш ли някакви други заболявания, които биха се отразили и биха се повлияли по някакъв начин от това слънчево облъчване.

Колко типа кожа има?

Има няколко топа кожа. Шест са приети да се разглеждат при нас в дерматологията, като в България ние сме средните типове, тоест на популярен език това е типът кожа, която почти не изгаря или поне някои по-светли изгарят и пигментират, което е много благоприятно за нас. Трябва да се има предвид, че в хода на еволюцията, тези столетия еволюция, това, че ние сме се родили и живеем и нашите прародители са живеели на това място, е една вътрешна адаптация, защитата е изградена, дори само като погледнем типа кожа, тоест пигментът, дали тя е светла или тъмна.

В същото време се случват някои световни процеси – озоновата дупка, по-силното слънце, облъчването. Как да се отнасяме към слънцето, да го обичаме, да го боготворим, защото го чакаме през дългата зима и все по-дъждовната пролет или да сме по-внимателни?

Със слънцето нещата стоят така, както, общо взето, всеки останал въпрос – двете страни на медала. Както много положителни ефекти, така слънцето има и неблагоприятно въздействие върху кожата и ние трябва да се съобразяваме. Може би на някакъв следващ етап ще коментираме и положителните ефекти на слънцето…

…точно така…

…които са се възприемали като единствени в предишните години. Помним всички как с лекота бяха давани съветите за излизане на слънце, за водене на децата на слънце, за да се постигне един вид закаляване на организма, но последните проучвания, тенденции, научни факти доказаха, че трябва да бъдем изключително внимателни. Ти много правилно спомена за озоновата дупка, променят се изцяло климатичните фактори, променя се спектърът на слънчевите лъчи, които достигат до земната повърхност. Това са все неща, които не може да пренебрегнем, ако искаме да имаме спокойствие в останалата част от годината.

Последен въпрос, с какво ти като лекар не би се разделила и слагаш в своя куфар, тръгвайки към морето? Нещо като съвет към нашата аудитория.

Може би на първо място фото-защитните кремове, имайки предвид, че ще бъдем на интензивно слънчево облъчване много продължително време от деня. Оттам нататък вече са останалите фактори и разбира се, нещата за забавление.

Благодаря ти. Следващия път с д-р Диди Серафимова ще бъдем директно на плажа и ще говорим за слънцето морето, пясъка и другите фактори, заобикалящи ни на плажа.