На 17 декември 1903 г. американските велосипедни механици братята Орвил и Уилбър Райт извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха. Така те се нареждат сред най-значимите личности на XX-ти век, допринесли изключително много за развитието на авиацията.

Уилбър е роден на 16 април 1867-ма година, а Орвил 4 години по-късно, на 18 август 1871-ва година. Родителите им ги стимулирали още от малки да бъдат креативни и любознателни.

И двамата братя имат влечение към механиката и проявяват интерес към летенето.През 1892 година те отварят работилница, в която продават, поправят и произвеждат велосипеди. Това им осигурява средства, за да се отдадат на най-голямото си влечение - изследвания в областта на въздухоплаването. Те жадно четат книги, писани от други автори на тази тема. Започват сами да работят върху проблема с летенето.

Още през 1899 г. започват опити с хвърчила и безмоторни самолети. Следващата година вече са готови с безмоторен самолет в пълен мащаб, достатъчно голям да носи човек. Опитът не е от най-сполучливите. През 1901 г. построяват и изпробват втори, а в 1902 г. и трети. Последният има няколко много съществени нововъведения. Някои от най-важните им патенти, които получават през 1903 г., се отнасят тъкмо за него, а не за първия им самолет.

С третия безмоторник те извършват повече от хиляда успешни полета. Преди да конструират летателен апарат с двигател, братя Райт вече са най-добрите и най-опитните в света пилоти на безмоторни самолети.

Великите българи: Асен Йорданов, който конструира „Боинг"

Първият полет е извършен на 17 декември 1903 г. Този ден всеки от братята извършва по два полета. Полетът на Орвил продължава 12 секунди и има дължина 36 метра. Последният, четвърти полет трае 59 секунди, в които Уилбър прелита 255,60 метра. Конструирането на самолета, който братята кръщават „Флайър I" , излиза по-малко от хиляда долара.

В продължение на две години братя Райт усъвършенстват конструкцията на аероплана, като с него извършват около 200 полета. По-късно те построяват втори и трети самолет, като непрекъснато променят двигателите им и по този начин подобряват летежа им.

Първият самолет с изцяло женски екипаж кацна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

На 22 май 1906 г. братя Райт получават Патент за своето изобретение.

Уилбър Райт откарва един от самолетите във Франция, където изпълнява цял ред публични демонстрации. В това време Орвил прави подобни публични демонстрации в САЩ.

Уилбър се заразява от тифна треска и умира през 1912 г. на 45 години. Орвил доживява до 1948 г. Той успява да види първият свръхзвуков полет в историята.

Братята Райт са едни от най-значимите личности за XX-ти век, допринесли изключително много за развитието на авиацията. Около 10 милиона души по целия свят всеки ден ползват тяхното изобретение. Те буквално дадоха криле на света, който познаваме днес.