/ netinfo
Дигитална конференция на плажа, уъркшопи за артисти, интерактивни инсталации и голямо парти на първото събитие от турнето на Google и EDIT
През август отворената мрежа за развитие на дигиталния бизнес в България EDIT и Google тръгват на национално турне в големите градове на страната, където ще срещнат дигитални и класически предприемачи и взаимно ще обогатят знания и опит.

Лятната инициатива стартира със събитието EDITogether - “Дигиталните технологии срещат изкуството” на 18 август във Варна. През целия ден в морската столица ще има уъркшопи за дигитални артисти и предприемачи, нестандартна конференция на брега на морето, гости като носителя на технологичен „Оскар“ Владимир Койлазов, лектори от Google, интерактивни артистични инсталации и парти на плажа.

Конференцията е част от иницативата “Варна - Европейска младежка столица 2017“ и ще събере предприемачи, дигитални стартъпи и артисти от цялата страна. Събитието има дневна и вечерна програма, завършваща с интерактивно парти на плажа. Сред участниците освен основателят на Chaos Group Койлазов ще бъдат маркетинг директорът за Централна и Източна Европа на Google Олга Калиновска, както и директор политики за региона на технологичния лидер - Марта Послад.

Основен медиен партньор на инициативата е Нетинфо.

Дневната програма във Варна включва четири работилници по теми като създаването на културен продукт чрез технологии, бизнес с дигитална анимация, интелектуалната собственост и авторското право, културен мениджмънт на фестивали. Уъркшопите ще се проведат в Innovator Creative Spaces – най-новото варненско споделено работно пространство с лабораторен комплекс. Лектори там ще бъдат Полина Герасимова от студио “Полиформа”, Веселина Сариева, основател на Open Arts Foundation, аниматорът Димитър Петров от студио “Змей”, което създава първия български анимационен фолклорен сериал “Златната ябълка“, и експертът от Google Марчин Олендер.
EDITogether - “Дигиталните технологии срещат изкуството” ще постави началото на голяма обиколка из страната. Амбициозната цел, която си поставя екипът на EDIT, е с партньорството на Google да помогне за изравняването на скоростите, с които се движи дигиталната икономика в различните градове на страната.

Маршрутът на EDIT on the ROAD започва във Варна и продължава в Бургас на 20 август, Стара Загора и Пловдив на 16 и 17 септември, Габрово на 7 октомври, Враца на 21 октомври, Велико Търново и Русе – съответно на 4 и 5 ноемрви. Там EDIT ще срещне местните дигитални разработчици с представители на традиционния бизнес и администрацията.

Паралелно с турнето, екипът на EDIT прави проучване на дигиталния стартиращ, малък и среден бизнес в България. На 29 ноември в София заключителната конференция от турнето, която ще представи резултатите от първото дълбочинно проучване на местните дигитални общности и възможностите за разрастване на българския дигитален бизнес на международно ниво, идентифицирани по време на EDIT on the ROAD.

Повече за събитието, може да видите тук.