/ iStock/Getty Images
Историята е основен политически инструмент за утвърждаване на геополитически, енергийни и икономически конфигурации. Това каза проф. Нина Дюлгерова на пресконференция на тема "Битката за историята", посветена на 30 години от събитията от 10 ноември 1989 г. Тя се състоя в Националния пресклуб на БТА с участието и на Георги Чанков и Мирослав Попов.

Дюлгерова е на мнение, че има съществен елемент, който променя значението на историята и същевременно я превръща във фактор, който не може да бъде заобиколен. Във времето, в което живеем се оказва, че поколенията след нас са основен аргумент, който определя политическите интерпретации и историческите формулировки, които са ориентирани към това с каква историческа памет ще живеят новите след нас, добави Дюлгерова. Според нея колкото по-назад във времето се разглеждат събитията, те стават една своеобразна приказка, в която аргументите загубват своето съществено значение.

През последните години са се появили няколко основни акцента свързани с историята и се оказа, че това, което е част от политиката днес, е свързано със събитията от изминалите 100 години, добави тя.
БТА