Храмов празник на катедралата Св. Александър Невски
Храмов празник на катедралата Св. Александър Невски / netinfo

Със Света литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на катедралния храм "Св. Александър Невски". Той се чества в Деня на "Св. благоверен княз Александър Невски", който е патрон на църквата.

Храмът е най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров, която събира около 5000 души, и е построена по идея на Петко Каравелов. Първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., а строежът завършва през 1912 г. Осветен е със специална церемония през септември 1924 г.

Храм-паметникът е издигнат в чест на падналите за освобождението на България от турско робство. Посветен е на руския национален герой и светец Александър Невски, княз на Новгород, живял през 13-ти век. Князът, предвождащ малобройна войска, разгромява на 15 юли 1240 г. при река Нева настъпващата към града шведска армия. Според преданията заради победата в тази битка получава прозвището Невски.

Стенописите, мозаечните пана и иконите на храма са изпълнени от най-известните за времето си 13 руски и 11 български художници. Храмът има 12 камбани, като най-голямата е най-високата на Балканите - с височина 52 метра. През 1951 г. храмът е обявен за патриаршеска катедрала.

През 1998 г. патриархът на Руската православна църква Алексий Втори дари на патриарх Максим при посещението му в Москва част от чудотворните мощи на Св. Александър Невски. Сега те се съхраняват до олтара на катедралния храм.