/ netinfo
Представиха първия в страната таксиметров автомобил, сертифициран и пригоден напълно за превоз на пътници с над 75% обездвиженост. Иновативно оборудваното такси е на разположение на всички клиенти на компанията от 1-ви юни, осигурявайки комфортно придвижване на пътници с двигателни затруднения, които могат да го използват без необходимост от асистент и без да се налага да напускат инвалидната количка.  Проектът дава свободата да се придвижват самостоятелно до всяка точка на столицата.

Специализираният автомобил е фабрично оборудван с рампа, колани и всички останали необходими аксесоари, които гарантират безопасно и комфортно придвижване на хора с двигателни затруднения. По този начин вече не се налага пътници, използващи инвалидни колички, да слизат от тях по време на пътуване. Наред с това, шофьорите на таксито са преминали специализиран курс в БЧК и са обучени за безопасно и максимално комфортно обслужване на пътниците с двигателни проблеми.

„Кампанията „Наистина достъпно пътуване“ е възможност да помогнем на много хора да открият свободата да се придвижват достъпно и комфортно. Ние в Mastercard знаем, че да предлагаш добра услуга на клиентите означава да ги пренесеш в нова зона на комфорт и сигурност – там, където иновативните решения са част от настоящето“, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

„Радваме се, че си партнираме с Mastercard в този проект. Сигурни сме, че подобен автомобил ще бъде полезен. Това е поредната иновация на Yellow Taxi след електрическото такси и мобилното приложение Yellow Taxi App. Съвсем скоро ще пуснем в употреба и най-новата ни линия автомобили, които ще предлагат още по-голям комфорт на клиентите ”, сподели Калин Кокошаров, изпълнителен директор на Yellow Taxi.

Част от съвместната кампанията за по-достъпна градска среда е и инициативата с отличителни знаци за заведения и институции, които са пригодени за хора с двигателни затруднения. Собственици, управители и служители в офиси на компании, търговски обекти, заведения и обществени сгради, в които е осигурен безпроблемен достъп на граждани с физически проблеми, могат да се сдобият и поставят на видно място стикер, обозначаващ, че те са част от достъпната градска среда. Специалният знак може да бъде изтеглен и разпечатан от  тук

Таксито ще бъде на разположение денонощно, като ще може да бъде поръчано на телефонни номера 02/91119 и 02/4911108, при таксуване на услугата по стандартните тарифи на компанията.

То е продължение на кампанията „Наистина достъпно пътуване“ на Mastercard и Taxistars, които първи в България въведоха картово разплащане в мобилното приложение в 2016 година. Тогава технологичната компания даряваше по един лев за оборудването на специалното такси от всяко потребителско плащане с карта Mastercard в мобилната апликация.