Глава на кобра от III - I в. е сред последните находки на Перперикон
Глава на кобра от III - I в. е сред последните находки на Перперикон / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Две керамични животински глави с важно значение, едната от които е уникална, са открити при последните разкопки на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров, който представи находките в Националния пресклуб на БТА.

Едната е на дракон с разтворена паст и грива, а другата е счупена глава на кобра, изобразена в нападаща поза с отворена уста. Цялата е покрита с орнаменти. Находките се датират в III - I век пр.н.е., става дума за т.нар. култура Цепина, археологически термин, свързан с крепост в Западните Родопи, където за първи път е открита керамика от този тип, обясни Овчаров. Тази керамика е изключително култова, има цели съдове с култови сцени, много от които не са ясни. Двете новооткрити на Перперикон фигури са от краищата на глинени олтари. Откриването на глава на кобра е уникално до този момент, змията е пазителят на земните дълбини - култ, пряко свързан и с тракийския Дионис, чието светилище се проучва на Перперикон.

Тези два паметника са сред тези, които много често са по-важни от златни находки като римски обеци например, изтъкна Овчаров. В тях има дълбок култов смисъл и това е поредният щрих, който учените получават за действията, които са се извършвали в подножието на Перперикон, добави професорът.

На Перперикон т.г. в продължение на три месеца ще работят 120-150 души. Ще се проучват западният сектор на акропола на Перперикон и, за първи път, южното подградие на тракийския комплекс. Предполага се, че там ще бъде разкрит нов, трети дворец, свързан с тракийската епоха.

Във връзка с окончателното приключване на археологическите проучвания на светилището на Орфей при с. Татул, проф. Николай Овчаров каза, че се е доказала хипотезата, че то е по-старо от египетските пирамиди. Зародило се е в края на каменно-медната епоха - преди около 6000 години.