Ген. Генков поема командването на щаба на мисията на НАТО
Ген. Генков поема командването на щаба на мисията на НАТО / netinfo
На официална церемония в Дома на армията в Скопие бригаден генерал Стоян Генков ще поеме командването на щаба на мисията на НАТО в македонската столица.

На този пост, чийто мандат е двегодишен, бригаден генерал Генков заменя своя британски колега Джон Дюранс. Постът се заема на ротационен принцип между страните-членки на пакта.

Очаква се на тържеството да присъства македонският министър на отбраната Лазар Еленовски, началникът на Генералния щаб на Македонската армия генерал Мирослав Стояновски, заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия по операциите и подготовката генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, високопоставени офицери от щаба на силите на НАТО в Неапол и висши офицери.

На церемонията ще присъства и българският посланик в Македония Михо Михов, както и военният аташе в Скопие полковник Иван Марин. Генерал Генков е 54-годишен, завършил е военното училище "Васил Левски" със специалност логистика, има академично и генералщабно образование. Владее английски и руски език, а на поста началник на щаба на мисията на НАТО в Македония идва от длъжността заместник-началник щаба на Сухопътните сили на Българската армия по логистика.