Гала и Нана се гримираха в предаването "На кафе" по NOVA със синьо-зелено червило в подкрепа на Световния ден за борба с рака на яйчника, който се отбелязва на 8 май.

"Този цвят е символ на борбата с овариалния карцином. За първа година в България отбелязваме този ден. Затова организирахме иницативата Wake up with Makeup! ("Събуди се с грим")" - обясни Нана в студиото. - Аз съм лично свързана с диагнозата рак на яйчника, защото моята баба беше диагностицирана с това заболяване и почина от това. Впоследствие, с моите проблеми с рака на гърдата, бях наясно, че имам наследствена предразположеност. Съществува мутация в гените, която е една и съща при рака на гърдата и яйчника, това е връзката между двете заболявания. Аз самата се проследявам редовно. Умолявам жените поне веднъж годишно да ходят на гинекологичен преглед, а също и на мамолог".
 

8 май - Световния ден за борба с рака на яйчника
netinfo

Нана Гладуиш и фондация "Една от 8" отправи предизвикателство към екипа на "На кафе" да се включи в Световния ден за борба с овариалния карцином, който бе отбелязан за пръв път у нас със специално събитие "Wake up with Makeup!" ("Събуди се с грим") в центъра на София на 04.05.2017 г. "Овариалният карцином се нарежда на шесто място честота сред всички солидни заболявания и на шесто място по честота при онкологичните заболявания при жените – сподели пред екипа на "На кафе" онкологът д-р Маргарита Таушанова от БАМО. – Българката трябва да бъде информирана за симптомите за това заболяване и най-важното да посещава поне два пъти hfortkf своя гинеколог. Трябва да се даде гласност на този проблем както и на другите гинекологични заболявания".
 

8 май - Световния ден за борба с рака на яйчника
netinfo

"Да си болен от рак не е срам, не е лично наказание, не е нещо, което да преглътнеш тихомълком и да се страхуваш оте него – заяви актрисата Йоана Буковска, която също подкрепи събитието. - Колкото повече говориш как ти можеш да преминеш през заболяването и да не го приемаш като присъда, това е най-добрият начин. Заради това е нужна гласност. Тук съм поканена като човек и актриса. Моята героиня Виолета Захариева от сериала "Откраднат живот" ме доведе до тук, защото самата тя премина през изпитанието наречено овариален карцином. Преминах емоционално и психически с нея през целия този период, знам колко е страшно наистина. Радвам се, когато ролите могат да имат социална мисия. Ще се опитам да дам надежда на всички жени и да апелирам да не чакаме да стигнем до дадена диагноза, а просто да ходим на лекар".

"Надявам се хората да ни подкрепят в тази инициатива, тъй като има смисъл", коментира също и Гала в студиото на "На кафе". "Заболяването често минава без специфична симптоматика. Развива се в малкия таз, коварно е. Жените трябва да имат самосъзнанието да се грижат за здравето си. Според статистиката 240 000 жени в света се разболяват от овариален карцином. В България са около 775, като за съжаление 421 не се преборват със заболяването", обясни Нана Гладуиш.
 

8 май - Световния ден за борба с рака на яйчника
netinfo

Световният ден за борба с овариалния карцином се провежда на 8 май от 2013 г. насам с редица инициативи по света. Целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването. Събитието в България се организира от Фондация "Една от 8" и с подкрепата на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) и АстраЗенека.

Ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа, а Старият континент е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.

8 май - Световния ден за борба с рака на яйчника
netinfo