/ NOVA
Има ли втори шанс зад решетките?
Документалният филм “Калин и отбора на затвора” с продуцент  Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценариста Тонислав Христов спечели наградата за най-добър документален филм на престижния хърватски Вуковар филм фестивал. Той беше единственото българско участие и се състезаваше с продукции от всички дунавски държави.

Вуковар филм фестивал се провежда за 13 път в дунавския град и представя богата програма от европейски игрални, документални и късометражни филми. Тази година сред акцентите в програмата бяха най-новите филми на Педро Алмпдовар, Пауло Сорентино и отличеният за най-добър игрален филм в Кан “Паразит”.

филм
NOVA

“Калин и отбора на затвора” представя една вдъхновяваща история по действителен случай, която разказва за втория шанс и преобръщането на ценностната система. Премиерата на лентата пред българска публика беше по време на „София филм фест“, а първото му представяне бе на „Сараево филм фест“ миналата година.

Заснемането на „Калин и отбора на затвора“ продължава пет години, а основната локация е затвора в Казичене, което го превръща в единствения по рода си в България. Лентата разказва за усилията на един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. Калин е психологът на затвора и въвлича затворниците в различни ситуации, така че да ги подготви за живота извън решетките. Според него си заслужава да прескочиш границите на системата, за да откриеш скритите таланти зад решетките. Неговата цел е: „Поне един от сто да излезе от калта“.

филм
NOVA

Екипът, работил по филма стои и зад редица документални филми и телевизионни продукции, печелили награди на български и европейски фестивали.