Фиктивни имунизации са причинили бума на заушка в Пловдив?
Фиктивни имунизации са причинили бума на заушка в Пловдив? / netinfo

Пропуски и фиктивно отчетени имунизации на децата от малцинствените квартали в Пловдивска област са сред възможните причини за бума на паротит в региона, съобщи директорът на РИОКОЗ – Пловдив д-р Ани Егинлиян.

Най-много заболели от заушка - 286, има сред възрастовата група между 1 и 14 години, за които се приема, че са получили качествена ваксина срещу болестта. Тревожно е, че в гетата заушка масово развиват деца с вече поставена ваксина, уточни д-р Егинлиян.

Тя уточни, че РИОКОЗ ще изследва определен брой деца, за да се разбере дали имат остатъчни антитела от имунизация или са от заболяването. Инспекторите ще проучат и дали случаите на имунизирани по картон, но боледуващи от заушка деца, са в практиките на едни и същи общопрактикуващи лекари.

Ако тези деца не създават никакъв имунитет трябва да имаме готовност за разпространение на много сериозни инфекции, предупреди д-р Егинлиян. Според нея другата причина за бума на заушка сред децата от малцинствените квартали е, че страдат от недоимъчно хранене с белтъци, които формират антителата.

Нови 90 заболели от заушка в областта има и през последната седмица, което е повторение на картина от предходната, посочи д-р Егинлиян. Преобладават децата между 5 и 14 години. Изнесените кабинети за безплатна имунизация срещу паротит в Пловдивска област започват работа по график във всички общини от 26-ти ноември. До момента ваксина е поставена на 4363-ма младежи и девойки от рисковите групи. Леко увеличение бележат и простудните инфекции, каза още д-р Егинлиян.

Други новини от Пловдив