Ето защо някои хора изглеждат по-стари, отколкото са
Ето защо някои хора изглеждат по-стари, отколкото са / ThinkStock/Getty Images

Ако човек изглежда по-възрастен, отколкото е всъщност, това може отчасти да се обясни с генна вариация, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

За пръв път е открита връзка между възприемането за стареене и специфичен ген.

"За пръв път идентифицирахме ген, който отчасти обяснява защо някои хора изглеждат по-възрастни, а други - по-млади, отколкото са всъщност", заяви ръководителят на изследването Манфред Кайзер от университета "Еразъм" в Ротердам, Холандия.

Известно е, че въпросният ген MC1R е свързан с рижавата коса и светлия тен на кожата, но негова вариация кара хората да изглеждат със средно две години по-възрастни от онези, които не го притежават, поясниха учените.

Специалист: Програмирани сме да започнем да стареем след 40-годишна възраст

Предишни изследвания показаха, че възприемането за възраст е повлияно от комбинация от генетични фактори и фактори, свързани с околната среда.

Сега учените изследвали геномите на близо 2700 холандци, за да определят генни вариации, свързани с различни възприятия за възраст. Получените резултати разкриват, че генът MC1R е по-тясно свързан с възприемането за възраст въз основа на изражението на лицето. Връзката между генната вариация и възприеманата възраст не била повлияна от пола, тена на кожата и вредите от излагане на ефекта от слънчевите лъчи, уточниха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА