/ iStock/Getty Images
Регистрираните случаи на инсулт през 2021г. са 45 444, като 6% от тях не са били хоспитализирани, 18% са били хоспитализирани в интензивно звено, а 76% са били хоспитализирани в лечебно заведение. От хоспитализираните 12% са починали. Това заяви Дорина Добрева, председател на сдружението „Асоциация за инсулт и афазия“, предаде БГНЕС

Асоциацията представи резултатите от Националната кампания за борба с инсулта. “Научи симптомите на инсулта! Всяка минута е ценна”.

уДорина Добрева точни, че 17 700 души, преживели инсулт през 2021г., са починали.

“Инсултът е спешно състояние, той настъпва внезапно, без предупреждение. Представлява нарушено кръвоснабдяване на мозъка, като причините са запушване от тромб или кръвоизлив, като симптомите му са увисване на ъглите на устата, изтръпване и слабост в едната ръка, както нарушения в говора. Целта на „Асоциацията за инсулт и афазия“ е повече хора да бъдат информирани за симптомите, за да могат да вземат мерки. Ние от сдружението имаме за цел да се сертифицират специализирани звена, в които да бъдат настанени поне 10% от диагностицираните с инсулт в първата фаза от болестта, както и да се намалят поне с 10% заболелите от инсулт в страната”, заяви още председателят на сдружението.

От проучването става ясно, че регистрираните случаи от инсулт при мъжете под 35г. е 74 души, като 8 от тях са загубили битката, а получилите инсулт жени са 86, като 10 от тях са починали. От 35-55г. възраст при мъжете случаите са 2 458, от които 291 са починали, докато при жените се забелязва спад- 1 479 са получили инсулт, като загубилите битката са 115. Така с нарастването на възрастта броят
на починалите от инсулт се повишава, като 2 611 мъже над 55 годишна възраст са загубили живота си и 2 483 от жените също са починали.

Евгения Маринчева, учредителят на сдружението, разказа за Арт терапията, която все повече добива популярност у нас. “Арт терапията е основана на определени принципи, взети от областта на визуалните изкуства и психологията, като тя съдържа в себе си невербалното и символично себеизразяване на индивида.”, заяви още Маринчева.

“Терапията е насочена към двете полукълба на мозъка: дясното, което е отговорно за визуалната и пространствена информация, като припомняне на снимки, идентифициране на разликите между цветове, и лявото, което е отговорно за анализиране на информацията, изпълнение на организационни задачи и вербалната комуникация. Когато мозъкът функционира правилно, двете полукълба си взаимодействат и работят заедно, така Арт терапията насърчава правилната интеграция на мозъка посредством редица дейности като оцветяване, шиене, плетене, създаване на стенописи и други ръчни занимания. Така хората изразяват емоции, отношения, докосват свои моменти от миналото, проектират свои цели и мечти за бъдещето, справят се със симптомите, стреса и травматичните преживявания, повишават своите познавателни способности.”, коментира още учредителят на сдружението и продължи: През тази терапия, човекът преживял инсулт може да получи пълноценен живот. Надявам се на държавно ниво да бъде приет Националният план за борба с инсулта, защото мисля, че арт-терапията има бъдеще в страната ни”, подчерта още Евгения Маринчева.
БГНЕС