Древен Гергьовденски ритуал събира пари за храм
Древен Гергьовденски ритуал събира пари за храм / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

За Гергьовден много българи приготвят и дават своя курбан за здраве и в чест на празника. Розмари Де Мео е популярна с познанията си в областта на старите български ритуали и предлага друга възможност за „даване”.

Днес тя прави благотворителна инициатива, с която освен, че ще почете с древен ритуал празника, ще се опита да набере средства за старата църква „Света Петка” в село Ситово, която има нужда от доста „потягане”.

Розмари кани своите приятели от цялата страна точно в 11.00 ч. на мегдана в селото, намиращо се на 30-тина километра от Пловдив. В близост до Ситово има стара крепост и светилище, където ще бъде извършен старинен гергьовденски обред в чест на светлия ден. Всеки, на когото му се отпусне душата, иска да принесе дар на Гергьовден и да стори добро, ще има възможност да остави своята лепта в специалната кутия, която ще събира помощите за църквата.

За да обясни връзката между курбана, жертвоприношението и църквата,
Розмари цитира думите на Горан Благоев: „Курбанът е част от една религиозна практика, която се среща в много традиционни култури и е свързана с кръвното жертвоприношение, когато жертвеното животно напълно се поглъща от свещения огън на храма и димът се издига до Бога”.

„Просто знайте, че жертвоприношението е свещен и осъзнат акт. Той би трябвало да премине през ума и сърцето ви и да има ясна цел, а не да служи за ястие на празника”, казва Розмари Де Мео. Ако и вие сте сред хората, за които празникът е повод за даване, можете да направите необходимото за възстановяването на една стара българска християнска църква.

И нека всеки Курбан на този ден бъде осъзнат и смислен!

Новини от Пловдив