Документална изложба на Кoнстантин Иречек в Народната библиотека
Документална изложба на Кoнстантин Иречек в Народната библиотека / снимка: Sofia Photo Agency
Документална изложба за Константин Иречек ще бъде открита в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" днес в 16.00 ч., съобщиха съорганизаторите от Чешкия център в София.

Видният чешки политик, дипломат и историк, основател на чешката балканология и византология, живее в България в периода 1879-1884 г. Работи като главен секретар в Министерството на народното просвещение, по-късно става министър на народното просвещение и председател на Учебния съвет при министерството. През 1884 г. е избран за директор на Народната библиотека.

Иречек има големи заслуги за организиране на учебното дело в България, за създаването на редица културни институти и за опазването на българската старина, предаде БТА.

Изложбата е подготвена от Дружеството за българско-чешко и словашко приятелство във Варна с помощта на БАН. Материали са предоставени и от фонда на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София, Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" – Варна, Областната библиотека – Високе Мито, Чехия.

Доц. д-р Константин Трошев е автор на изложбата, която ще продължи до 30 ноември. Техническото изпълнение е на Бранимир Пулев.