Добрият пример: Общински кмет подкара снегорин, чисти непроходими улици от сняг (СНИМКИ)

Добрият пример: Общински кмет подкара снегорин, чисти непроходими улици от сняг (СНИМКИ)
Добрият пример: Общински кмет подкара снегорин, чисти непроходими улици от сняг (СНИМКИ) / БГНЕС, архив

Кмет лично подкара снегорин и почисти непроходими улици от сняг. Добрият пример е от Община Златарица. „Работниците, ангажирани с почистването, работиха всеотдайно 48 часа. И те са хора, и те трябва да почиват. Наложи се аз и още един човек да ги сменим", разказа кметът Пенчо Чанев, който е професионален шофьор и карането на такива машини съвсем не му е чуждо. До ситуацията се стигна след като Общината обявила обществена поръчка за снегопочистването, но нито една фирма не проявила интерес.

Той с разочарование споделя, че хората не са съпричастни и дори често са безотговорни. „Часове наред почистваме улиците без да спираме, но не се намери и един човек, който да ни предложи вода или чай", не крие огорчението си Пенчо Чанев. Натрупал и други неприятни впечатления-масово хората не почиствали пространствата пред домовете си, зарязвали и автомобилите си на пътя и по този начин техниката не можела да почисти улиците.

„Помогнахме на редица закъсали с колите си граждани. Нито един от тях нямаше лопата и торба пясък. Някои бяха с летни обувки и тънки якета, да не говорим, че автомобилите им изобщо не бяха оборудвани за зимата", разказа още кметът. От друга страна и много стопани не подготвят имотите си за зимата, с което създават проблеми на техниката.

Почистването от сняг далеч не е лесна работа, категоричен е Чанев. Често се налагало да кара снегорина почти на сляпо, виждайки пред себе си само огромни камари снежна маса.
Кметът не крие разочарованието си, че някои хора намират лошо и в решението му да подкара снегорин.

„Правят заключения, че съм отишъл да чистя улиците събота и неделя, за да изкарам повече пари. Истината е, че просто исках да помогна. Не разказвам това, за да си правя реклама, а защото смятам, че една от отговорностите на кметовете е да дават добър пример и да са сред хората. Виждам, че кметовете на Велико Търново и Елена също бяха навън и лично съдействаха снегопочистването по места да бъде на ниво", сподели Пенчо Чанев, който се шегува, че след време някой земеделец може да си го хареса за шофьор.

По негови думи в момента обстановката в общината е спокойна, улиците са почистени и проходими. „Хубава, здрава зима", каза кметът и цитира руската поговорка, че щом я има в природата, значи е необходима. Единствено остава проблемът със спряното улично осветление в някои населени места в общината заради авария.

Иначе в публикация във фейсбук Пенчо Чанев порицава хората, които ругаят институциите, но сами не почистват снега пред домовете си. „Помните ли зимите от Вашето детство, кой чистеше тогава? Ходехме в дирите на бащите и дядовците си. И ходехме на училище. И учехме приказки, като тази за неволята. И не мрънкахме, а хващахме лопатите и чистехме снега. И бяхме здрави, и пиехме вино и обичахме. Затова сме здрави българи. И ако искаме да успеем и да си подредим държавата е крайно време да спрем да мрънкаме, и да търсим вина в други и да търсим виновни. Затова, приятели, първо погледнете себе си и се радвайте на зимата, на снега на красивата природа", призовава кметът в социалната мрежа.