Диетите не са задължителни при лечението на акне
Диетите не са задължителни при лечението на акне / netinfo

Акнето е хронично възпалителен процес на мастните жлези. То засяга не само младите хора, но от него боледуват и по-възрастните. Причините за развитие на акне могат да бъдат генетично унаследени. В млада възраст по-тежко от акне боледуват момчетата. Акнето е лечимо, макар че изисква малко по-дълъг период от време. То може да бъде само локално, но може да бъде и вътрешно с включване на системни антибиотици или други препарати. Как могат да бъдат преодолени проблемите на акнето, какви последствия крие то, какво е лечението? Отговорите на тези въпроси дава в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществявана съвместно с "Актавис" дерматологът-венеролог доц. д-р Мери Ганчева.

Д-р Мери Ганчева е била в Париж на участие в Европейската академия по дерматология и венерология, който се провежда всяка година. Какво стои на преден план при вас дерматолозите. Кои са най-обсъжданите и дискутирани заболявания?

Разглеждат се различни спектри на дерматологията и венерологията. Напоследък навлизат много нови продукти за лечение на широко известни заболявания, такива каквито са атопичният дерматит, псориазисът, но с пълна сила навлиза козметологичната дерматология.

Обучават ли ви в това нещо или ви показват тенденциите, или споделяте опит?

Всичко е взаимно. Това, което се прави в чужбина, а почти всичко се прави и тук в България. Непрекъснато има новости, с които ние се съобразяваме и които предлагаме в България.

Можем ли да обобщим, че нивото на българската дерматология е на европейско ниво?

Да, точно така.

Предлагам да разгледаме една по-стара тема, откакто свят светува – акнето.

Това е тежко страдание, хронично възпалителен процес на мастните жлези, което засяга не само младите хора, но от което боледуват и по-възрастните хора или хора, които са в зряла възраст.

Какви са причините за това заболяване?

Причините за развитие на акне могат да се разделят на два вида – едните са вътрешни, другите са външни или казано по друг начин - ендо и екзогенни. Към ендогенните спада генетичното унаследяване, защото обикновено детето приема кожата на родителите си. Ако родителят е имал форми на акне в определен период на живота си, то в голям процент и детето развива акне лезии. В млада възраст, в тийнейджърска възраст, по-тежко от акне боледуват момчетата като клинична изява. Като възрастово обусловено заболяване обикновено жените са тези, които страдат от акне, защото те правят така нареченото „поддържано акне” - акне, което се предизвиква не от повишена тъканна андрогенемия или от повишена серумна секреция, чисто и просто от ползване на неподходящи продукти, от ползване на продукти, които запушват порите, от ползване на специфични мазила, които не са подходящи за даден вид кожа. Има и друг вид акне, така нареченото „акне екскурие”, при което пък няма съвсем типичната изява с характерните комедони, папули, пустули за акнето. Момичето или младата жена се дразни от най-малката проява на промени по кожата, тя постоянно се чопли, стиска и по този начин се получава едно надрано лице, което всъщност не е като истинското акне, което е при тийнейджърите.

Можем ли да кажем, че това е една опасна и коварна болест, която може да модифицира в различни периоди на живота?

Да, разбира се. Тя не е психична болест, но тя определено играе роля върху психиката на човека, който е болен от акне, защото той се чувства депресиран, подтиснат. Това е заболяване, което трябва да бъде лекувано.

Възможно ли е мръсният въздух, популацията около нас и слънцето да са причини за акне?

Мръсният въздух определено играе роля, защото около нас непрекъснато е пълно с бактерии, гъбички. При нарушена цялост на кожата и при патологично състояние, такова, каквото е акнето, много по-лесно става суперпонирането на инфекция върху предварително увредена кожа, предварително увреден терен. По отношение на слънцето, разбира се, слънцето е фактор, който в случая оказва негативно влияние върху акнето, защото патологичните и възпалителните процеси влизат в дълбочина. Акнето има различни форми на изява – има слабо изразено, умерено и тежко изразено акне. Обикновено слабо изразеното акне първоначално се повлиява добре от слънцето, но веднага след това се получава така нареченият „ребаунд феномен” – обратен феномен, в които кожата се активира, получават се много нови гнойни пъпки и се запушват порите. Слънцето и солариумите не са подходящи за акнето и те го влошават.

Лечимо ли е акнето? 

Да, лечимо е, макар че изисква малко по-дълъг период от време, в зависимост от клиничната форма се прилага различно лечение. То може да бъде само локално, но може да бъде и вътрешно с включване на системни антибиотици или други системни препарати.

В твоята практика имаш ли излекувани?

Да, разбира се. Трябва да има и поддържане на кожата, защото даден вид кожа има предиспозиция за формиране на специфични лезии, кистички или комедони. В зависимост от типа кожа тя трябва да бъде поддържана по-необходимия начин.

Важна ли е диетата за болните от акне?

Диетата е много важна по отношение на различни заболявания, но по отношение на акне диетата не е водещ фактор. Болните от акне трябва да имат добър лечебен режим, който да бъде съобразен и с клиничната форма на акне, да имат добри почистващи средства, да имат добра локална терапия и при необходимост и вътрешна терапия, но не е необходимо да спазват диета.