Десет са номинираните за „Юрист на годината 2012”
Десет са номинираните за „Юрист на годината 2012” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Десет номинации за Юрист на годината за 2012 г. направиха съдебните репортери и журналистите от правния ресор в централните медии в конкурса на „Правен свят”.

По традиция наградите са две, като едната се определя по номинации на ресорните журналисти, онези, които ежедневно отразяват работата на съдебната система и законодателството. И тази година колегите изпратиха разнообразни, но прекрасно мотивирани предложения за Юрист на годината.

Номинираните от журналистите по азбучен ред са: Александър Налбантов (посмъртно), Венета Марковска, Владимир Астарджиев, Иван Коев, Калин Калпакчиев, Лазар Груев, Свилен Овчаров и Сотир Цацаров. Освен тях, има и една колективна номинация за „Магистратите, които излязоха на протест пред ВСС през юли 2012 г.”, както и за една неправителствена организация - Български институт за правни инициативи (БИПИ). Три от номинациите - на Александър Налбантов, Владимир Астарджиев и Иван Коев, съвпадат с номинациите, направени на сайта „Правен свят” - за първи път тази година наградите на редакцията ще се определят на  публично направените предложения на специализирания подсайт на конкурса „Юрист на годината”.

Едно от запомнящите се събития на 2012 г., което съдебните репортери отразяваха, логично е намерило място и в техните номинации. Това е безпрецедентният протест на магистрати пред Висшия съдебен съвет (ВСС), които поискаха оставката му заради неговата дефектирала кадрова политика и дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова. „С безпрецедентния протест съдиите изразиха позиция, която до този момент оставаше нечута. Благодарение на действията им се обърна сериозно внимание на прастария проблем с натовареността на магистратите и се очаква най-сетне през тази година той да намери решение. Освен това общественото внимание се фокусира върху критериите (по-скоро липсата им), по които се налагат дисциплинарни наказания. Накратко - протестът на съдиите от юли 2012 г. постави на дневен ред проблемите, които настоящият ВСС трябва да реши, ако не иска да загуби легитимност”, се казва в мотивите на журналистите.

Българският институт за правни инициативи (БИПИ) е номиниран заради последователните си усилия за утвърждаване на принципа на прозрачността при кадруването в съдебната система, „която все още е дефицит, особено когато са замесени и политически интереси”.

В мотивите на съдебните репортери за номинацията на Александър Налбантов (посмъртно) четем: „Заради климата на работа, който беше създал в СРП, заради факта, че даваше път на младите прокурори и ги напътстваше в работата. Заради това, че прояви кураж да се кандидатира за градски прокурор, въпреки заболяването си, след като публично беше изказвал несъгласие с методите на работа на част от ръководството на СГП. Освен на професионализма в Софийската районна прокуратура, той държеше и на добрите колегиални отношения сред магистратите. Диалогичен и открит той работеше за преодоляване на конфликтите вътре в прокуратурата и на наслоените лоши отношения с останалите правни гилдии”.

Съдия Владимир Астарджиев е номиниран и от съдебните репортери „заради неговия професионализъм по всички дела, които поеме, заради почтеността му и скромността”. Друга номинация, която присъства и в двете категории, е за съдия Иван Коев. Колегите са откроили „безпрецедентната публичност по делото на Цонев, Сантиров и Попов, професионализма и педантичността му, вниманието и към най-дребния детайл”.

Съдия Калин Калпакчиев е отличен и за решението по делото САПАРД, но и за поведението му като член на ВСС, където „за разлика от мнозинството, Калпакчиев дотук не е отстъпил от декларираните от него принципи за прозрачност и отговорност при кадруването и ги отстоява при всеки конкретен избор”.

С решението по делото САПАРД Калпакчиев „сложи точка на чуденето на ОЛАФ защо за едно и също нещо в Германия отдавна има присъди, а у нас подсъдимите са оправдани”. В мотивите си съдия Калин Калпакчиев почтено и с отговорност към закона и професията на практика отговори и на въпроса защо у нас прокуратурата се проваля по шумни дела. И като просветител, на достъпен език описа печелившата технология на разследване по казуса.

Сред отличените от журналистите е и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, който „успява да отстоява независимостта на съдебната власт, въпреки натиска на изпълнителната”.

Новият главен прокурор Сотир Цацаров пък е отбелязан заради „силният му първоначален старт на поста”.

Гилдията на съдебните репортери не е забравила скандалното споразумение АСТА и ролята на юристите в осмислянето на проблема и защитата на гражданските права. Адвокат Свилен Овчаров е номиниран „за социалната си активност, борбата срещу споразумението АCTA и активната си гражданска позиция”.

Сред номинираните от журналистите е и съдия Венета Марковска, с един любопитен мотив: даже отрицателният пример е полезен, когато показва какъв не трябва да е един магистрат.

„Правен свят” благодари за силните и мотивирани номинации на всички колеги от БНТ, бТВ, Нова телевизия, БТА, БНР, Дарик радио, Медиапул, БГНЕС, сайта „Съдебни репортажи”, вестниците „Труд”, „24 часа”, „Капитал”, „Дневник”, „Преса”, „Стандарт”.

Имената на наградените ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония в зала „Сердика” на Шератон София хотел Балкан. Спонсори на събитието са Винпром Пещера, Токуда банк АД, СИБАНК, издателство Сиела Норма АД, както и адвокатските дружества „Батков и сие”, „Димитров, Петров и ко” и „Спасов и Братанов”.