Ден на отворени врати в Народното събрание за почит към Левски
Ден на отворени врати в Народното събрание за почит към Левски / Sofia Photo Agency, архив

Народното събрание организира на 20 февруари Ден на отворени врати от 10.00 до 17.00 ч., съобщиха от парламентарния пресцентър.

Инициативата е по повод 143 години от гибелта на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще посрещне първите посетители в 10.00 ч. в Северното фоайе. Сред тях ще бъдат ученици от клубовете "Млад възрожденец" от София, които ще бъдат специални гости на законодателната институция.

В Деня на отворени врати гостите на парламента ще могат да разгледат изложбата "Безсмъртието на българския дух", посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски.

Сред експонатите са косите, орарът (лента от плат, която дяконите носят на лявото си рамо), камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

В пленарната зала на Народното събрание ще бъде излъчван документалният филм "Щрихи от първия български парламент".