Дарик с голямата награда на пациентските организации
Дарик с голямата награда на пациентските организации / снимка: DarikNews.bg

Репортерът на Дарик радио Лили Ангелова получи голямата награда за здравен журналист за 2011 г. на церемония по връчване на годишните награди „Даниела Сеизова - В името на живота”, организирана от Български пациентски форум.

Наградата в памет на журналиста от БТВ Даниела Сеизова се връчва всяка година. Изборът на победители се определя от неправителствени пациентски организации, които номинират журналистически материали, допринесли за отразяването на проблеми в здравния сектор, променили статуквото, спасили живот, повлияли в обществото и помогнали за разрешаването на даден проблем.

Наградите са в няколко направления: телевизия, радио, печат, интернет, агенция, приятел на пациентите и голяма награда. Голямата награда, която получи Лили Ангелова, е изработена от скулптора Иван Продев от черна и червена смола и представлява капка живот, разделяща две стени.

За първи път през тази година бе учредена и награда за лекар-приятел на пациентите. Посмъртно с нея бе удостоена доц. Валентина Цекова, която бе началник на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Инициативата е на Федерация Български пациентски форум, в която членуват Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, Сдружение „Зачатие”, Фондация „Искам бебе”, Сдружение на болните с болестта на Бехтерев, Организация на пациентите с ревматологични заболявания, Асоциация Кохлеарни импланти и Център за защита правата в здравеопазването.

В категорията за печатни медии наградата получи Аида Паникян от в. „Дума”, за агенции - Зелма Алмалех от БГНЕС, за телевизии - ТВ7, а за сайтове - zdrave.net.