Чудотворната икона от Бачково пристигна в Пловдив
Чудотворната икона от Бачково пристигна в Пловдив / Снимка: DarikNews
Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир пристигна днес в Пловдив. Пред едноименния храм в Стария град светинята беше посрещната от пловдивския митрополит Николай, който коленичи пред нея, а след това целуна лика на Божията майка.

Свещеници внесоха иконата в църквата, придружавани от стотици развълнувани миряни. Веднага след вечернята, която ще бъде отслужена в чест на специалното събитие, светинята ще бъде изложена за всенародно поклонение.

За първи път в своята история Бачковската Богородица идва под тепетата. Това е духовният подарък на пловдивския владика за децата и техните родители по случай Празника на детето 1 юни. Дядо Николай ще отправи молитви към Божията майка – тя да бди и закриля нашите деца от злото в този свят.

В тържествената литургия ще участват талантите от Детска хорова формация “Пловдив”. След службата за всички деца, дошли в този ден да посетят храма и да се поклонят пред образа на Божията майка, ще има изненади и лакомства. Иконата ще остане в Пловдив до вечерта на 1 юни, докато има миряни, които искат да се поклонят пред чудотворния образ.

Други новини от Пловдив