Българин под Купола на безсмъртните
Българин под Купола на безсмъртните / netinfo

Българинът Андрей Наков получи голямата награда на Френската академия – призът "Борден", съобщиха от Националната художествена галерия.

Отличието се присъжда всеки две години за интелектуален, морален и философски принос към културата. Андрей Наков е награден за своята последна книга – изследване върху живота и творчеството на Казимир Малевич в четири тома, публикувани във Франция в началото на 2007г. от издателство "Талия".

Наградата "Борден" е основана през 1838 г. Ежегодно френският институт дава около 20 награди – за архитектура, музика, живопис, скулптура и т.н. "Борден" е единствената, която се присъжда на всеки две години и това я прави особено ценна, обясняват академиците. "Макар да пиша на френски моят роден език е българският" – каза Андрей Наков.

Почти невъзможно е Френската академия да даде награда на автор, чийто роден език не е френският. Това признание е особено важно за България, допълни той. Отличията бяха връчени на тържествена церемония в сградата, наричана "Куполът" или "Къщата на безсмъртните", която се намира до Лувъра. Всички академици под купола се обявяват приживе за безсмъртни – според френската традиция.

Френският институт, наричан академията, е най-старата културна институция на Франция. Нейни членове са били Жан Кокто, Ингмар Бергман, Пиер Карден. Наградената творба – четиритомник за Малевич - бе представена неотдавна във фондация "Бейлер" в Швейцария и в музея за модерно изкуство във Варшава. В момента книгата се превежда на английски. "Това е изкуствоведски труд, но се чете като криминален роман", отбелязаха френските медии. "Андрей Наков успява да различи истинското от фалшивото, да филтрира възприятията и идеите" – пише сп. "L'Oeil през ноември 2007 г. в статията "Желязната завеса се вдига пред Казимир Малевич".

Андрей Наков е роден през 1941 г. в София, завършва история на изкуството във Варшава и в Париж. През 1969 г. защитава докторат по венециански ренесанс, а през 1969-1972 г.- специалиализира при консервартора на Музея за модерно изкуство (МОМА) в Ню Йорк, г-н Шапиро. Българинът се утвърждава като световен капацитет за творчеството на Малевич, Кандински, Екстер, Ларионов, Богомазов. Андрей Наков е единственият българин, организирал изложби в световните музеи, които утвърждават тенденциите в съвременното изкуство. През 1976 г. Той организира изложба на Малевич в "Тейт" Лондон. През 1979 г. е куратор в Берлин е куратор на изложбата "Тенденции на ХХ век", поръчана от Съвета на Европа.