/ NOVA
Незрящи и глухи състезатели също се включват в третото издание на надпреварата
Близо 400 участника в 131 тима ще стартират в третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел” на 3 октомври. Те ще премерят сили в три категории - Семейство”, “Приятели”, както и за новосъздадената – “Колеги”. Инициативата се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Тази година състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – вр. Черни връх – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата.
Най-голяма ще бъде конкуренцията в категория “Приятели” с общо регистрирани 70 отбора. Интересът към дългото и късото трасе е почти равностоен, като малко повече са регистрираните за по-предизвикателния маршрут от 28 км. Тази година в състезанието със собствен тим се включват от Съюза на глухите в България. В два от отборите има и незрящи състезатели, които са се подготвили за изминат цялото трасе.

“Участието на тези състезатели е голяма радост за нас, защото доказва, че каузата ни за едно по-различно състезание е припозната. Въпреки че имаме все по-подготвени отбори, които записват топ резултати, основната цел на “По стъпките на Алеко с приятел” е да окуражим хора на различна възраст, с различен профил, подготовка и физически възможности да усетят радостта от срещата с природата на Витоша и да прекарат повече време с близките си.”, обясни Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”.

Тази година организаторите очакват с интерес и една неофициална надпревара в рамките на състезанието – тази между различни столични квартали и населени места, които са се регистрирали със свои отбори.

Стартът на дългото трасе е в Железница в 8:00 часа, а на късото във Владая в 10:30 часа. Първите финишарали и по двата маршрута се очакват около 12:00 часа. Благодарение на електронната система за отчитане, резултатите на участниците ще могат да се следят live през цялото време на сайта на състезанието, а на финала те ще могат веднага да получат онлайн сертификат за класирането си. По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност спрямо актуалната ситуация с COVID-19. За финала организаторите са подготвили истински празник със сцена, музика, игри и забавления за малки и големи, както и награди.
И тази година традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила.

За състезанието “По стъпките на Алеко”

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в двете му издания до момента са участвали над 600 човека.

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За организаторите на “По стъпките на Алеко с приятел”

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.