Бельото на баба, рок, джаз и ромски ритми за Деня на София
Бельото на баба, рок, джаз и ромски ритми за Деня на София / снимка: Sofia Photo Agency
„Ретро ревю на бельо от скрина на баба” е едно от мероприятията, включени в програмата на Столичната община за отбелязване Деня на София 17 септември. Това стана ясно при представяне на програмата. Организаторите на ревюто подчертаха, че манекенки ще представят „истинско, автентично, натурално бельо от 1920 г”.

Изявите за празника на столицата започнаха на 4 септември и ще завършат на 27 септември, когато в зала „България” ще се състои концерт за откриване на музикалния сезон на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Райна Кабаиванска. Фолклорната певица Валя Балканска ще участва в програмата на 19 септември, когато ще присъства в Дома на киното при представянето на документалния филм за Перперикон – Светилището на Орфей.

На 16 септември от 16 до 18 ч пред Централна баня ще се проведат фестивал „Кръстопът на музите” и конкурс „Мис малка София”. Същия ден от 17 ч стартира рок фестивалът „Градът и аз” с медиен партньор Дарик радио, който ще се проведе на естрадата в „Южния парк”. От 18 до 19 ч по маршрут от НДК по бул. „Витоша” до площада пред Централна баня ще се проведе ретро авто-парад.

Най-наситен с мероприятия е Денят на София – 17 септември. Той ще започне с издигане на знамето на столицата на пилоните между паметника на Незнайния воин и църквата „Св. София”. Тържествена сесия за празника ще проведе Столичния общински съвет. Вечерта между 17 и 20 ч ще има улично шествие по маршрут от църквата „Св. София” до парк „Оборище”. От 18.30 ч в Народния театър „Ив. Вазов” ще започне празничен спектакъл и церемония за раздаване на Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

За първи път ще се връчи и „Специална награда на София” за цялостно творчество и изключителни постижения и принос – статуетка-копие на статуята на София и 5000 лв. В зала 1 на НДК от 19 ч ще има джаз концерт на Каунт Бейсик, на Моста на влюбените се организира изложба, а пред Народния театър караоке с Ди джей Айвън. Зала „Тържествена” на Централния военен клуб е резервирана вечерта на 25 септември концерт на ромите от „Карандила Джипси Брас Бенд”.

В програмата са включени още много изяви, сред които благотворителни театрални постановки, изложби, изпълнения на пантомима и клоуни, демонстрации на бойни изкуства и т.н.