БАН отбеляза 100 г. от приемането на първия закон за академията
БАН отбеляза 100 г. от приемането на първия закон за академията / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Българската академия на науките отбеляза 100-годишнината от приемането на първия закон за БАН и преименуването на Българското книжовно дружество (БКД) в
академия.

По този повод бе открита документална изложба, подготвена с автентични материали от научния архив на академията. Главен акцент в експозицията са личността и делото на забележителния родолюбец, общественик и политик Иван Евстратиев Гешов и събитията, довели до приемането на Закона за БАН и обществената и международната реакция на това събитие.

БАН отбеляза 100 г от приемането на първия закон за академията
netinfo

В „Часа за БАН - по стъпките на българските учени" ученици от столичното училище "Марин Дринов", чийто патрон е член-съосновател и първи председател на БКД, студенти и млади учени обиколиха сградата на Централното управление на БАН с "екскурзовод", който им разказа любопитни факти за историята и хората, преминали през академията. Младите гости влязоха и в кабинета на председателя на БАН, където да видят отличията и почетните знаци, с които са награждавани учени, интелектуалци и държавници за приноса им към българската наука.

Празникът приключи с тържествено събрание "100 години от приемането на първия закон за БАН и преименуването на книжовното дружество в академия". То бе открито със слово на председателя на БАН акад. Никола Съботинов, като събранието продължи с концерт.

БАН отбеляза 100 г от приемането на първия закон за академията
netinfo