/ БГНЕС, архив
Румен Радев ще участва в тържествата по повод годишнината
В историческата памет на България Априлската епопея стои, макар и 141 години след въстанието, избухнало на 20 април (1 май по нов стил) в Копривщица. То е потушено с много кръв и зверства, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.
 
Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.
 

БГНЕС, архив


От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков, копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа.
 
И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция има тържества и възстановки на събитията отпреди 141 години.
 

БГНЕС, архив


Тържествената заря-проверка по случай годишнината от Априлската епопея е с начало 20.30 ч. на площад "20 април" в Панагюрище. Президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България.
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържествата в Копривщица. От 11.00 ч. Йотова ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков, а от 11.30 ч. е тържественото й слово на площад "20 април".