Алиса стана на 150 години
Алиса стана на 150 години / Thinkstock/Getty Images

Библиотеката и музей Морган в Ню Йорк отвежда посетителите си на незабравимо пътешествие към една от най-великите истории, разказвани някога. Сегашната й експозиция е посветена на пленителния Луис Карол и неговата незабравима "Алиса в страната на чудесата".

Изложбата отбелязва 150-годишнината от публикуването на книгата за Алиса през 1865 г. и хвърля светлина върху генезиса на историята и нейното необикновено разпространение в Англия и в чужбина.

Изложбата включва оригиналния ръкопис, предаден от Британската библиотека, както и първоначалното издание на книгата. Показани са редица уникални рисунки, ръчно оцветени символи и герои от книгата, редки издания, фотографии и важни обекти, свързани с теми от разказа или от биографията на автора.

Историята за Алиса е написана за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава, когато то е на четири години. Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава. Преработена и значително разширена, историята за първи път се печата през 1865 г. като "Приключенията на Алиса в страната на чудесата" с емблематичните илюстрациите на Джон Тениъл. Въпреки че Тениъл бил недоволен от качеството на печат на неговите илюстрации, изданието било изчерпано почти веднага.

Днес само около двадесет копия на първия тираж се смятат за „оцелели". Историята бързо е препечатана и новото издание е с красиво възпроизведените този път брилянтни рисунки. Почти за една нощ Алиса се превръща в сензация.

През този дълъг период разказът е съпроводен от огромен интерес и написаното от Луис Карол е преведено на повече от 170 езика.

Източник: БГНЕС