/ iStock/Getty Images
Ако имате излишна кърма, не я хвърляйте, дарете я!
100940
Ако имате излишна кърма, не я хвърляйте, дарете я!
  • Ако имате излишна кърма, не я хвърляйте, дарете я!
Единствената банка за кърма в София отвори врати след едногодишен ремонт. Заради прекъсването сега банката се нуждае от повече дарителки на кърма, за да заработи нормално.
 
Как може да дарите кърма или пък да вземете за бебето си, разказва директорът на банката д-р Мария Русинова: "За да работим нормално, най-напред трябва да имаме дарителки, които да ни предоставят излишната си кърма. Условията за дарители са няколко. Едно от тях е жените да кърмят, да са здрави, да им остава излишно количество кърма, след като накърмят собствените си деца. Те трябва само да се свържат с нас по телефона или електронната поща, всичко останало правим ние. Посещаваме ги в дома им, правим всички необходими изследвания. Когато резултатите са такива, каквито трябва да бъдат, даваме стерилни банки, жената се изцежда според нашите указания, приемаме кърмата, изследваме я, обработваме я и когато сме напълно сигурни, че е качествена и безопасна, я предлагаме на нуждаещите се бебета".

кърма
iStock/Getty Images

Д-р Русинова обясни повече и за изследванията: "Най-напред правим анкета по телефона и ако още на този етап имаме някакви противопоказания за дарителство, не продължаваме по-нанатъшни изследвания. А иначе правим изследвания на гърлен и носен секрет на майката, изследване за СПИН, сифилис, Хепатит В и C, изследваме и самата кърма и правим справка дали майката не се води болна от туберкулоза".
 
"Вече се появиха първите дарителки, все още обработваме техните изследвания. Но имаме нужда от още жени, които да даряват излишната си кърма. Винаги търсещите кърма са много повече от даряващите. Случва се да имаме списък на чакащи и да отказваме кърма на здрави бебета, чиито майки нямат достатъчно количество. В банката за кърма разкриваме кабинет за кърмене, в който ще даваме консултации на майки, на които кърмата е недостатъчно, за да ги подкрепим да кърмят по-продължително време и по-успешно. Така че, могат да се обръщат към нас на нашите телефони", обясни директорът на банката за кърма в София.

кърма
iStock/Getty Images

По думите й една от причините да се дарява по-рядко е, че няма достатъчно информация: "В много случаи ни се обаждат, когато са съхранявали замразена кърма повече от три месеца, а ние няма как да я вземем, защото замразената кърма е трайна само три месеца. Често казват, че са изхвърляли огромни количества кърма и не са знаели, че ние съществуваме. Освен това е трудоемко всичкото изцеждане, спазването на всички условия. Не е лесно, но аз благодаря на всички жени, които досега са дарявали и ще даряват кърма, защото те го правят с желанието да помогнат на други бебета".