Аджим Сулай от Италия със Златен Езоп
Аджим Сулай от Италия със Златен Езоп / Sofia Photo Agency

Голямата награда “Златният Езоп” на XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2009 е присъдена на Аджим Сулай от Италия в раздел живопис, съобщи Дарина Маринчевска от Дома на хумора в Габрово.  Творецът ще получи още диплом, 2000 лв. и възможност за самостоятелна изложба на Биенале 2011 година.

 

След двудневно заседание  в Дома на хумора и сатирата международно жури под председателството на изтъкнатия наш художник проф. Андрей Даниел извърши селекция на творбите и отличи най-добрите от тях. Наградата на град Габрово – статуетката ГАСКАР, 1500 лв. и диплом е за Емил Бачийски, раздел „Скулптура”. Министерство на културата отличава по един творец от всеки конкурсен раздел. Те ще получат 1000 лв. и дипломи. Предвидени са още няколко специални и тематични награди.

 

За участие в шестте конкурсни раздела бяха получени 2391 творби на 799 автори от 66 държави от шест континента. Участниците от чужбина са 563, а от България – 236. Почти половината от творците са нови участници, които изпращат за първи път свои творби за конкурса. Според журито този факт доказва нарастващата популярност на Международното биенале. След прецизна селекция журито допусна за участие в изложбите 950 творби на 489 автори от 56 държави.

 

От Дома на хумора съобщават още, че 541 автори даряват творбите си. Те ще обогатят художествения фонд „Хумор на народите”, съхраняващ досега 38 500 произведения на 9000 автори от 173 страни.

 

Официалната церемония по откриване на Международното биенале и награждаване на лауреатите ще се състои на 16 май 2009 г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата – Габрово.

 

Други новини от Габрово