Учени от Университета на Флорида са се заели да направят възможно отглеждането на лунни растения. Това ни доближава с една стъпка до изграждането на цивилизация, отвъд Земята. Изследователите на Космоса вече са измислили как да създадат костюми, в които се задържа кислород, да построят космически кораби за подслон и да рециклират вода за хидратация. 

Засега отглеждането на растения директно на повъхността на Луната не е в сферата на възможностите на учените, поради метеорологичните условия на Луната, и поради липсата на въздух и вода. Въпреки това обаче учените са използвали лунна пръст за отглеждане на растения в базата. 

Възможно ли е Луната да има собствена часова зона?

След три кандидатствания пред НАСА за проби от лунна пръст от мисиите "Аполо", изследователите бяха одобрени и успяха да направят първия опит в историята за отглежадне на лунни растения. НАСА даде разрешение за проекта и изпрати 12 гр. лунен реголит - смес от скални частици от сивата пръст на Луната. Оказва се обаче, че отгелждането на лунни растения е трудно, колкото и изглежда.

На Луната липсва въздух и вода, а температурата се променя от +90 до -120 градуса по Целзий. Също така растенията се нуждаят и от почва, а сивата пръст, намираща се на повърхността на Луната не е близка до тази на Земята.

Оказва се, че лунните растения все пак растат, макар и не в изобилие. Учените засадили Arabidopsis thaliana - често изучаван и добре познат сорт от семейството на синапените растения. Всички растения покълнали по един и същи начин и започнали да растат по един и същи модел до около седмица след 20-дневния период на растеж.

Кръстосаното изследване на реголита, в който растат по-слабите растения, показва на учените, че в по-свежата лунна пръст от мисията "Аполо 17" растат по-силни растения. Това предполага, че зрелостта на пръстта води до по-здравословен растеж. 

Така учените от Университетът на Флорита доказват, че растения наистина могат да растат на луната, въпреки че лунните растения едва оцеляват и все още не са бизо до процъфтяване. Екипът от учени създал среда, която трябвало да наподобява база на станция на Луната, а не ферма директно на лунната повърхност.

Сега, когато учените са наясно, че е възможно растенията на Луната да растат, те могат да вземат проби и от Луната и Марс, за да видят дали има биосигнали, които доказват, че някога в реголита може да е имало растения. Това би помогнало за доказване съществуването на живот и на други планети.
БГНЕС