Земята някога е била снежна топка, твърди американски учен
Земята някога е била снежна топка, твърди американски учен / netinfo

Магнитното поле на Земята не се е променяло през последните два милиарда години, сочи научно изследване, публикувано в списание "Нейчър".

Това твърдение потвърждава хипотеза, чиято вярност до момента трудно можеше да бъде проверена, а именно, че Земята някога е била гигантска "снежна топка". Американският геолог Дейвид Еванс от университета "Йейл" в Ню Хейвън, Кънектикът, е събрал внушително количество глобани данни за геомагнитното поле на евапоритите / вид "солни" скали/, които са възникнали през Протерозойска ера - 2,7 млрд. г. - 550 млн. г. преди н.е. Според него магнитните свойства на тези скали подсказват, че както и днес магнтитното поле на Земята е сформирано по двуполюсна ос. Оттам той стига до извода, че през Неопротерозойската ера - по-малко от 1 млрд. и 540 млн. г. пр. н. е. Земята е приличала на "снежна топка".

Известно е, че тогава е имало ледников период в екваториалните райони на Земята. Според някои учени и други зони са били покрити с лед, но според други този феномен е бил локализиран и се обяснява с промяна в полегатостта на Земята /спрямо слънцето/, която определя коя част на планетата е студена и коя топла.

Днес този ъгъл на полегатост е 23.5 градуса и при това положение полюсите са най-студените зони, а екваториалните райони - най-топлите. Ако този ъгъл надвиши 58 градуса, ситуацията ще се обърне - екваторът ще е в лед, а полюсите ще станат топли. Магнитните свойства на евапорити, намиращи се между 10 и 35 градуса географска ширина, анализирани от Еванс, не отразяват никакви промени в полегатостта. Американският геолог заключва, че преди два милиарда години планетата трябва да е била просто нещо като гигантска снежна топка - равномерно покрита с лед, противно на другите студени периоди, когато ледовете са я покривали в различна степен./БГНЕС/